Nickerie.Net, dinsdag 28 juni 2011


Santokhi alsnog kandidaat-voorzitter VHP

Paramaribo - Na weken discussiëren is het huidige bestuur van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) er dan toch uit. Niet Radjkoemar Randjietsingh, maar Chandrikapersad Santokhi – voormalig minister van Justitie – wordt gekandideerd als voorzitter van de partij. Het partijbestuur is er echter niet in geslaagd consensus te bereiken.

Kandidaatvoorzitter Chandrikapersad Santokhi en kandidaat ondervoorzitter Radjkoemar Randjietsingh 

In een eerste reactie vertelt Santokhi aan de Wereldomroep dat hij niet getwijfeld heeft toen hem dinsdagochtend alsnog gevraagd werd te gaan voor het voorzitterschap. “Het is al meer dan een jaar mijn standpunt dat ik elke verantwoordelijkheid binnen de partij op me wil nemen. Vanmorgen (Dinsdagmorgen, red.) kreeg ik te horen dat er nieuwe verschuivingen op de kandidatenlijst zouden plaatsvinden. Blijkbaar had Randjietsingh gekozen om uit persoonlijke overwegingen een 'stap omlaag' te doen. Ik heb zonder aarzelen aanvaard de 'stap omhoog' te maken.”

Santokhi zegt verder dat de beslissing van Randjietsingh niet het gevolg is van de commotie die was ontstaan rond diens kandidatuur. “Die externe druk kan meegespeeld hebben, hij zal er volgens mij wel rekening mee gehouden hebben. Echter, het is vooral een afweging die hij als persoon gemaakt heeft. Uiteraard respecteren we dat, Randjietsingh is gegaan voor het partijbelang.”

Online peiling

Op de lijst staat Randjietsingh nu als kandidaat-ondervoorzitter. Hij benadrukt in een afzonderlijk gesprek dat zijn keuze een 'persoonlijke beslissing' was. “Die zogeheten tegenstand van de achterban hebben er niets mee te maken. Ik ben een man van het veld, en dat wil ik zo houden. Ik zetel in het parlement en leid de fractie van het Nieuw Front. Verder wil ik me nu al klaarmaken om de campagne voor de volgende parlementsverkiezingen te leiden.”

Toch valt het allerminst onder tafel te vegen dat een belangrijk deel van de VHP-achterban zich openlijk verzette tegen Randjietsingh als kandidaat-voorzitter. Daarnaast laakten ze ook de zogeheten inmenging van Ram Sardjoe, de huidige partijvoorzitter, bij het opstellen van de kandidatenlijst. Dat hij zijn eigen dochter kandideerde voor een positie binnen het hoofdbestuur van de partij, zette veel kwaad bloed. De discussies liepen niet alleen hoog op in de media, maar werden ook op het internet gevoerd. Zo plaatsten enkele VHP'ers een peiling online, waarop bezoekers zich konden uitspreken voor hun favoriete voorzitter. Santokhi won die peiling grandioos, met meer dan 82% van de stemmen. Randjietsingh bleef steken op 9%.

Geen consensus

Hoewel Randjietsingh zijn kandidatuur ingetrokken heeft, diende de zogeheten 'Vernieuwingsbeweging' toch nog een eigen kandidatenlijst in. Op die lijst staat Bholanath Narain als kandidaat-voorzitter. Santokhi betreurt dat het niet gelukt is echte consensus te bereiken. “Aan de andere kant zou je kunnen zeggen dat het bestaan van meerdere lijsten een verdere democratisering van de partij betekent. Laat ons het democratisch houden, na de verkiezingen zien we wel weer.”

Komt hij als nieuwe voorzitter uit de bus, dan wil Santokhi de partij 'verder versterken'. “Ik wil leiding geven aan een moderne, democratische partij. Een partij waarbinnen álle VHP'ers betrokken zijn, ook de mensen van de Vernieuwingsbeweging. Maar, welke lijst het ook wint: het komt goed met de partij.”

Twee lijsten

De verkiezingen binnen de VHP gaan door op 3 juli. Stemgerechtigden hebben de keuze tussen twee lijsten. Op de ene lijst gaat Chandrikapersad Santokhi voor het voorzitterschap, Radjkoemar Randjietsingh voor het ondervoorzitterschap. De overige ondervoorzitters op die lijst zijn Mahinder Rathipal, Soeshiel Oemar en Glenn Oehlers. Secretaris is Ganeshkoemar Kandhai en penningmeester Radjen Pahladsingh.

Op de lijst van de Vernieuwingsbeweging staat Bholanath Narain als voorzitter gekandideerd. Dew Sharman, Nancy Bandhoe, Liakat Mahawathkhan en Vijay Chotkhan gaan voor het ondervoorzitterschap. Als secretaris staat op de lijst Samseerali Sheikh Alibaks en Edmund Kasimbeg als penningmeester.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/RNW

28-06-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics