Nickerie.Net, maandag 04 juli 2011


Lackin verergert mysterie  rond kunstmestdeal met PetroCaribe

door Ivan Cairo, 02/07/2011

Paramaribo - De prijs van de tweede partij ureum die uit Venezuela zal worden gehaald, zal lager zijn dan de voorraad die onlangs door rijstmagnaat Imro manglie is binnengebracht. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, aan de krant. Hoeveel goedkoper is niet gezegd. Hij erkent dat de jongste transactie geen “originele” PetroCaribe-aangelegenheid was, maar eerder een gewone commerciële transactie. Hiermee gaf hij ook toe dat Doekhie en Manglie onterecht de kunstmest een NDP-etiket hadden gegeven als zou het voortvloeien uit PetroCaribe deal. Het mysterie rond deze deal is volgens ingewijden alsmaar verergerd. 

Vanwege de problemen met de levering van kunstmest in Nickerie kwam bij de regering een verzoek binnen van verschillende particulieren om in afwachting van de concretisering van de PetroCaribe- deal alvast ureum voor de rijstsector binnen te brengen. “We hebben dus de structuur van PetroCaribe gebruikt om de private actoren te helpen met de ureumtransactie die heeft plaatsgevonden”, legt de minister uit. “Dus het is geen originele PetroCaribe-deal, want daarbij gaan de prijzen anders liggen”, voegt de bewindsman eraan toe. Buitenlandse Zaken heeft slechts haar faciliteiten en structuren aangewend om het proces voor de kunstmestimporteur te vergemakkelijken. “We verwachten dat bij de eerstkomende transactie, dus de originele Petro- Caribe-deal, de prijs van kunstmest er ietsje anders zal uitzien.

” Vooralsnog is onduidelijk wanneer de eerstvolgende verscheping plaatsvindt. Naar verluidt zal president Bouterse tijdens zijn bezoek komende week aan Venezuela naar aanleiding van de top van Caribische en Latijns-Amerikaanse landen (Celac), deze kwestie verder bespreken met de Venezolaanse regering. Padieboeren voelen zich gepakt door de regering, omdat de door Manglie aangevoerde kunstmest uit Venezuela duurder is dan waarvoor het product bij concurrent Atcar kon worden gehaald. De prijs bedraagt 640 US dollar per ton, 40 US dollar hoger dan bij Atcar, de traditionele importeur van ureum voor de rijstsector.-.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/dWT/FOS Network

04-07-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics