Nickerie.Net, zaterdag 16 juli 2011


Human Rights Watch: 'Uitspraken Asabina erg dom'

door Pieter Van Maele (Foto: Sebastiaan ter Burg)

De homofobe uitspraken waarmee parlementariër Ronny Asabina (BEP) maandag Suriname overrompelde, blijven niet zonder gevolgen. Niet alleen verschillende collega-parlementsleden spreken hun afkeuring uit, ook Human Rights Watch kwam in actie. De ngo zal schriftelijk opheldering vragen bij het parlement en de Surinaamse regering. Op Facebook is intussen een petitie gestart.

'Een ziekte, een Europese epidemie. Een afwijking die we met wortel en tak moeten uitroeien.' Asabina, die begin deze week in het parlement ook vroeg wat het antihomobeleid van de regering-Bouterse zal zijn, stak zijn mening over homofilie niet onder stoelen of banken. Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings – Simons (NDP) diende hem toen al onmiddellijk van repliek. “Ik denk niet dat we anti-iemandbeleid hebben in dit land. In Suriname willen we niemand discrimineren op basis van wie ze zijn.”

Verschillende andere parlementsleden roeren zich nu ook, met name Harish Monorath (Nieuw Suriname). “Met zijn rare uitspraken heeft Asabina niet alleen een deuk geslagen in De Nationale Assemblée, maar tienduizenden burgers beledigd. We zijn als volksvertegenwoordigers verkozen door het hele volk. Dit is niet alleen een vertrapping van de mensenrechten, maar ook van de Surinaamse grondwet, waarin staat dat vrijheid ons grootste recht is”, vertelde Monorath donderdag aan Radio 10.

'Dom en discriminerend' De Surinaamse belangenvereniging voor homoseksuelen 'Suriname Men United' reageerde in de pers ook al ontzet. “Zulke uitspraken zijn zeer onsmakelijk en voelen als een dolksteek in de rug." Ruth Wijdenbosch (NPS), vicevoorzitter van het parlement, veroordeelde de uitspraken van Asabina dan weer via een korte mededeling op Facebook. Ricardo Panka, fractieleider van de Mega combinatie, riep eerder op tot kalmte. “Laten we ons rustig houden. In elk geval moet elke Surinamer, ongeacht ras of geaardheid, zich veilig voelen in dit land”, zei hij.

De niet-gouvernementele (ngo) organisatie Human Rights Watch plant echter stappen. Zowel de regering als het parlement kunnen eerdaags een brief van de organisatie verwachten. Dat maakt oud-politicus Boris Dittrich, momenteel directeur seksuele minderheden van de ngo, bekend in een interview met Radio 10. “De uitspraken van Asabina zijn érg dom en discriminerend. Indien iemand dezelfde uitspraken zou doen over mensen met een andere huidskleur, dan zou net Asabina volgens mij onmiddellijk protesteren.”

Petitie Veel hangt nu af van de manier waarop de Surinaamse regering deze zaak zal aanpakken. Dittrich: “Als uit die reactie blijkt dat de heer Asabina alleen staat, dan is voor ons de kous af. Gebeurt dat niet, dan zullen we een brief sturen naar regering en parlement en zullen we de Verenigde Naties op de hoogte brengen.”

Intussen werd op Facebook ook al een petitie geopend tegen homofobie in Suriname. Al bijna 1.000 mensen steunden die intussen.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/NSS

12-07-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics