Nickerie.Net, donderdag 21 juli 2011


Santokhi: ‘Sbid onder meer getraind door CIA’

Gloria Bottse, 20/07/2011

Paramaribo - De Speciale Beveiliging en Inlichtingen Dienst (Sbid) is onder meer getraind door Amerikaanse diensten, waaronder de CIA, en de Nederlandse en Franse politie. Dit zegt VHP-parlementariër en voormalig minister van Justitie en Politie Chandrikapersad Santokhi aan DWT-online. Huidig justitieminister Martin Misiedjan zei maandag in het parlement, tijdens de begrotingsbehandeling, dat de Sbid “een duister karakter” had. Niets is minder waar, zegt Santokhi.

De Sbid werd vrijwel gelijk in het leven geroepen na Santokhi’s aantreden als minister van Justitie en Politie. Suriname besloot nationaal en internationaal de georganiseerde misdaad aan te pakken. “Er zijn toen meerdere malen bedreigingen geuit naar mijn persoon en deze hebben wij erg serieus genomen.”

Naar aanleiding van die bedreigingen is een team samengesteld bestaande uit onder andere leden van het politiekorps, het Arrestatie Team (AT), de Centrale Inlichtingen en Veiligheidsdienst (CIVD) en van Bewaking en Beveiligingsdienst Suriname (BBS). “Deze manschappen zijn speciaal getraind om mij te beveiligen en waren niet bevoegd om opsporingswerkzaamheden te verrichten. De trainingen zijn onder andere verzorgd door Amerikaanse diensten, waaronder de CIA, en de Nederlandse en Franse Politie”, aldus Santokhi.

Vanwege de bedreigingen werd de nieuwbakken VHP-voorzitter geadviseerd te sporten op plekken waar men hem ‘zo optimaal mogelijk’ kon beschermen. “Ik werd beknot in mijn vrijheid en ik kon niet zoals ik gewend was, vrij sporten in het openbaar. Tot vorig jaar was er een serieuze aanslag gepland op mijn leven. In dezelfde periode dat luchtvaartdirecteur John Veira werd doodgeschoten. Er was duidelijk aantoonbaar gevaar voor eigen leven.”

Door middel van een ministeriële beschikking verkreeg de Sbid een wettelijke grondslag. Volgens Santokhi wilde Misiedjan bij zijn aantreden als nieuwe minister van Justitie en Politie “alle beveiligingen van mij” intrekken. Het gebruik is echter dat zes maanden na aftreden van een minister er nog recht op beveiliging is, zegt Santokhi. “Ondanks dat Misiedjan alle beveiligingen wilde intrekken, is dit gelukkig door bemoeienis van het kabinet voorkomen. Vanwege mijn huidige functie als voorzitter van het Cicad (InterAmerican Drugs Abuse Control Commission – red.) krijg ik ook beperkt beveiliging.”

Santokhi betreurt het dat hij nauwelijks tot geen tijd heeft gekregen van DNA-voorzitter Jenny Simons om in te gaan op de aantijgingen van minister Misiedjan. “Als Nieuw Front hebben wij geprobeerd een serieuze discussie aan te gaan in het parlement maar wij hebben die ruimte simpelweg niet gekregen. De Sbid had geen duister karakter in tegenstelling wat beweerd wordt door de minister. Deze dienst had ook geen opsporingsbevoegdheid en dat heeft het CTU wel degelijk. Het Nieuw Front wil daarom duidelijkheid omtrent de bevoegdheden van het CTU.”

NDP-parlementariër Doekhie beweerde tijdens de begrotingsbehandeling dat er in Apoera mannen werden getraind om Bouterse uit te schakelen. Santokhi hierover: “Doekhie houdt van stemmingmakerij en zijn opmerking verwijs ik naar het rijk der fabelen.”.-.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/dWT

21-07-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics