Nickerie.Net, donderdag 21 juli 2011


Volk misleid over ponton Sarakreek

21/07/2011

Paramaribo - De Nationale Assemblee (DNA) en de totale samenleving zijn verkeerd geïnformeerd over de ophef rondom de ‘Scalian ponton’ in het Sarakreekgebied. Het gaat in werkelijkheid om een enorme concurrentiestrijd die door de plaatselijke bewoners van het dorp Lebi Doti wordt gevoerd om buitenstaanders uit het gebied te weren, omdat zijzelf ook met een ponton goud dreggen.

Het probleem is zelfs groter, omdat er nu een ware goudkoorts is ontstaan met ruim 200 pontons die landelijk illegaal worden ingezet. Dit zegt Gerold Dompig, manager van de Goud Ordeningscommissie (GOC), tegenoverde Ware Tijd. Dompig verschaft duidelijkheid over het Sarakreekprobleem. “Toen wij over het gebied vlogen zijn naast de ‘Saclian ponton’ drie andere pontons gesignaleerd op het stuwmeer. Een daarvan behoort aan de bewoners van Lebi Doti (Sarakreekgebied).” Dompig beschikt over beeldmateriaal als bewijs hiervan. De drie pontons zijn uit het stuwmeer gedirigeerd vanwege potentiële gevaren die zij kunnen opleveren voor de stabiliteit van de Afobakastuwdam. “Op dit moment is er een ponton van de bewoners van Lebi Doti bezig te dreggen in de Sarakreek”, weet Dompig. Het probleem is dat de eigenaar van Scalian, die een vergunning heeft aangevraagd om goud te mijnen in het stuwmeer, ook van GOC moest vertrekken, “omdat het beleid van de regering is om dergelijke activiteiten uit het stuwmeer te verbieden”.

Een medewerker op de Scalian-ponton probeert een man ervan te overtuigen het vaartuig niet te betreden. Boze bewoners van het Sarakreekgebied togen maandag naar de ponton die al enige tijd op het stuwmeer ronddobbert. Ze zijn fel gekant tegen goudwinningsactiviteiten in hun leefgebied.-. foto/collectie Ronnie Asabina

De consternatie heeft te maken met het feit dat de route van vertrek uit het stuwmeer via de Sarakreek loopt waar de eigenaar op verdere instructies van de autoriteiten moet wachten. Er heerst nu een gespannen situatie bij de bewoners van Lebi Doti die tot het uiterste bereid zijn te gaan om de concurrentie uit te schakelen. Gisteren dreigde de strijd nog verder te escaleren toen een delegatie van achttien bewoners van het Sarakreekgebied naar het ministerie van Regionale Ontwikkeling toog met een scherpe boodschap: “Als die ponton (van Scalian ...red.) niet weggehaald wordt, zullen wij het verbranden”, zegt woordvoerster Moeinie Baabo van de delegatie.

Parlementariër Ronny Asabina waarschuwde steeds in het parlement voor de dreigende agressie die bij de bewoners van Sarakreek de kop opsteekt. Enkele dagen geleden zijn waarschuwingsschoten gelost toen zij het recht in eigen handen namen om de Scalian te betreden en de leidinggevenden trachtten te molesteren. Dompig: “Dit gedoe van heen en weer geschreeuw is vermoeiend en het is jammer dat parlementariërs zich hiervoor lenen.” Hij roept de bewoners op om geen strafbare feiten te plegen en om een definitieve oplossing rustig af te wachten. Bovendien heeft minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) duidelijk gesteld in het parlement dat het dreggen naar goud in de wateren van Suriname een illegale activiteit is, omdat de gevolgen voor het milieu en vaargeulen nog onbekend zijn. Nog zorgwekkender is het feit dat bij het dreggen kwik wordt gebruikt. Ook de bewoners van Sarakreek maken zich hieraan schuldig. Het kwik wordt rechtstreeks in het water geloodst.

GOC is bezig een plan uit te werken om alle gevaartes, die worden omgebouwd voor het winnen van zand en grind tot het zoeken naar goud, te verwijderen. “De Fransen zagen ze in tweeën door”, haalt hij als voorbeeld aan. “Het beleid van NH is duidelijk. Er worden geen vergunningen verstrekt om goud te winnen in de wateren van Suriname”, zegt Dompig stellig.-.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/dWT

21-07-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics