Nickerie.Net, maandag 08 augustus 2011


Leraren vakbond: regering Bouterse maakt onderwijs kapot

door Filia Enser, 08/08/2011

Paramaribo - “Ons onderwijs wordt kapotgemaakt en wij moeten ervoor zorgen dat dit stopt. We hebben deskundigen nodig en niet alleen politieke loyalisten”, zegt Wilgo Valies van de lerarenvakbond. Sinds vorige maand zit directeur Robert Soentik thuis na een affaire over een nieuw geschiedenisboekje ‘Wij en ons verleden 6’. Het instituut van directeur is volgens Valies te belangrijk om te ontbreken. Nu wordt gewacht op terugkeer van Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur, om samen met president Desi Bouterse een besluit te nemen over deze post. Naast een coördinerende rol die de directeur vervult moet hij initiatieven nemen voor verbeteringen in het onderwijs.

“We kunnen niet eeuwig met een waarnemer blijven, want die is beperkt in het nemen van besluiten. Daarom moet dringend een besluit worden genomen”. Er moeten naar de mening van de topman van de Bond van Leraren (BvL) vroeg maatregelen worden genomen om verdere achteruitgang van de onderwijsresultaten te stuiten. “De minister is de eindverantwoordelijke voor het beleid terwijl de directeur uiteindelijk trekker is van de kar”, meent Valies. Zijn collega Marcellino Nerkust, president van de Fols, is gematigder.

Hij vindt de ontwikkelingen in het onderwijs echter wel ‘jammer’. “Als men het onderwijs serieus neemt zal deze situatie niet lang mogen voortduren”, meent Valies. Kenneth Karijomengolo, onderdirecteur Administratieve Diensten, is belast met de waarneming. Ook daarover ontstond er bijna ophef daar meestal de onderdirecteur onderwijs tijdelijk met de taken wordt belast.

Zeker de BvL zal erop letten dat personen met de beste papieren worden geplaatst. Een directeur moet ten minste hbo opgeleid zijn, het liefst een onderwijsdeskundige die bekend is met het veld om te helpen het onderwijs naar een hoger niveau te tillen. De minister is politiek verantwoordelijk terwijl de directeur uiteindelijk de kar moet trekken. “Met de slechte resultaten moeten wij de koppen bij elkaar steken om te werken aan een oplossing” aldus Valies, die verder vindt dat leerkrachten ondanks de beperkte middelen wel hebben gepresteerd. Hij merkt op dat vooral onder scholieren de demotivatie groot is. Er wordt moord en brand geschreewd, maar waarover niet wordt gesproken zijn perspectieven voor scholieren na hun studie. Volgens Valies spelen beperkte studiemogelijkheden ook een rol. Geslaagden van de muloschool, die geen havo- of vwo-toelating hebben gehaald, moeten naar het Imeao of de kweekschool. “Om ons onderwijs aantrekkelijk te maken is het installeren van een commissie mooi, maar je bent er nog lang niet”, weet Valies. De BvL zal spoedig met belanghebbenden praten en met voorstellen komen voor beter onderwijs. “We willen dat onderwijs prioriteit nummer één wordt”, aldus Valies.-.

 

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/dWT/FOS Network

05-08-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics