Nickerie.Net, dinsdag 09 augustus 2011


NF-deal basis nieuwe overeenkomst met Newmont

08/08/2011

Paramaribo - De overeenkomst die de vorige regering had bereikt met multinational Newmont voor de constructie van een goudmijn in Oost-Suriname vormt de basis voor de definitieve overeenkomst die de huidige regering met de maatschappij gaat sluiten. Dat stelde president Desi Bouterse zaterdag op vragen van de Ware Tijd.

Kort daarvoor installeerde hij in het Presidentieel Paleis een team dat de onderhandelingen met Newmont gaat voeren voor het opzetten van de nieuwe mijn. Volgens Bouterse heeft de vorige regering enorm veel werk gestopt in het realiseren van de Newmont-deal. Ofschoon hij meent dat partijen zo snel mogelijk een overeenkomst moeten bereiken, het liefst binnen een jaar, is er volgens Bouterse geen sprake van haastwerk en dus ook geen risico op een voor Suriname minder gunstige deal. Want, zegt het staatshoofd, de vorige regering was bijna uitonderhandeld met Newmont. Wel zijn er over en weer nog “wat pijnpunten”. “Het is geen haastwerk , er is al veel voorbereidend werk geweest van de regering-Venetiaan”, benadrukt Bouterse. Over zeker twee punten in de NF-deal wil Bouterse andere afspraken. Welke punten die zijn wilde hij tegenover de pers niet prijsgeven. Het onderhandelingsteam krijgt als taak mee deze aan te pakken.

Of de regering gaat voor een 20 procent belang in de Newmont-mijn, wilde de president niet concreet aangeven. Dat zal allemaal afhangen van de onderhandelingen. Volgens hem is het een nogal ingewikkeld vraagstuk. Esteban Crespo, manager Government Affairs van Newmont, geeft aan dat de onderhandelingen met de vorige regering al waren afgerond. In april 2010 was reeds overeenstemming bereikt. De Raad van Ministers had de overeenkomst zelfs al goedgekeurd. Echter werd vanwege de aanstaande verkiezingen de overeenkomst niet naar de Staatsraad gestuurd voor goedkeuring. Overigens is bekend dat toenmalig president Ronald Venetiaan geen voorstander was van ondertekening van de Newmont-deal, zo kort vóór de verkiezingen. Hij vond dat het een voor het land te belangrijke zaak was, om de verantwoordelijkheid te leggen bij een aftredende regering. De regering die zou overnemen, diende volgens Venetiaan de knoop door te hakken ten aan zien van een definitieve overeenkomst.-.

 

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/dWT/FOS Network

05-08-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics