Nickerie.Net, woensdag 17 augustus 2011


Steeds nieuwe methoden bij drugssmokkel

Paramaribo - Bij het smokkelen van drugs worden er steeds nieuwe methoden toegepast. Dat bevestigt Glen Cruickshank, chef van de Douanerecherche. Bij het onderzoeken van spullen heeft de douane volgens Cruickshank in bijna alles al cocaïne aangetroffen. De drugs worden behalve in fruit, verpakkingsmiddelen, een moerbout, een batterij en andere metalen voorwerpen ook in koekjes aangetroffen. “Men gebruikt van alles en men kijkt steeds uit naar nieuwe methodes. Als men uitgekeken is, valt men terug op de oude methode.” Cruickshank weet dat het een tijdje terug een rage was om cocaïnebolletjes te verstoppen in verborgen of gedroogde pinda’s.

Wekelijks brengt de douane een bepaalde hoeveelheid pakketten binnen, waarin op de een of andere manier cocaïne verpakt blijkt te zijn. Zo merkt hij dat mensen dagelijks een kans wagen. “Men besteedt er tijd aan en je krijgt steeds nieuwe technieken in de verpakkingsmethoden”, zegt de chef van de Douanerecherche. Hij legt verder uit dat het de taak van de douane is om exact na te gaan waar de drugs verstopt zijn.

“En dat is nogal wat zoekwerk. Het is iets dat niet gemakkelijk gezien kan worden en soms bij het scannen ook niet gezien kan worden, maar soms zie je een paar vreemde dingen en de ambtenaar onderzoekt verder.” Het ontdekken van drugs eist volgens Cruickshank dus vaak wat denkwerk. Hij herinnert zich een geval, waarbij in een moerbout cocaïne werd ontdekt.

“Zo een moerbout komt uit het buitenland en de douane vroeg zich af waarom het goed terug moest in een pakket.” Zo een voorwerp wordt dan beter bekeken en daarin wordt meestal de cocaïne ontdekt. “Je krijgt steeds nieuwe technieken in de verpakkingsmethoden”, weet hij. Dit jaar alleen, werd in 250 geschenkpakketten cocaïne aangetroffen.

Op de luchthaven zijn er twee scans; de bagagescan die onder beheer staat van NV Luchthavenbeheer, waarmee bagages en koffers worden gecontroleerd. Hiermee houdt het team ‘Bestrijding Internationale Drugssmokkel’ van de politie zich bezig. De Douanerecherche heeft onder haar beheer de pakketscan, waarmee geschenkpakketten worden gecontroleerd.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/No Spang

18-08-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics