Nickerie.Net, woensdag 24 augustus 2011


Ajai Seetal: ’Badrisein Sital praat alleen maar onzin  
Geplaatst: 24/08/2011

Paramaribo -  ‘De coördinator van het Rijstorgaan, Badrisein Sital, praat alleen maar onzin. Hij moet op zijn woorden letten. Ik daag hem uit om op de rijstvelden hier in Wageningen te komen en samen met ons de opkoopprijs van padie te berekenen’, luidt het commentaar van rijstboer Adjai Seetal van Wageningen.

De indicatieve opkoopprijs van SRD 67 per baal padie, berekend door het Rijstorgaan, is helemaal niet in goede aarde gevallen bij de rijstboeren te Wageningen. Sital gaf tijdens een belegde persconferentie te kennen dat de prijs kwam te liggen tussen de SRD 65 en SRD 70. Hierbij is uitgegaan van een kostencalculatie van tussen de SRD 3.900 en SRD 4.100 per hectare. Dit bedrag is inclusief een winstmarge van 15 % .
Volgens de rijstboer van Wageningen, Adjai Seetal, bedraagt het plaatje aan onkosten voor een hectare ingezaaide padie bijkans SRD 4.785. Op grond hiervan gaan zij hun opkoopprijs per baal padie vaststellen en deze bedraagt tussen de SRD 85 en SRD 90 per baal.‘Deze prijs is berekend op basis van de huidige situatie in het land. Alles is omhoog gegaan, de koers, de government take, kunstmest en chemicaliën. Wat Sital bezig is te doen momenteel, is de boer demotiveren en de sector kapotmaken’, uit de padieboer geïrriteerd.

Ook de voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie, Harrynannan Oemraw, reageerde verbouwereerd over de opkoopprijs van SRD 67 per baal padie, vastgesteld door het Rijstorgaan. ‘Meneer Sital zit zijn prijs te berekenen uit een aircokamer. Laat hij samen met ons op het veld komen werken.’ Oemraw geeft verder mee dat hem de onkosten voor een hectare padie is gevraagd door het Rijstorgaan. Het bedrag van SRD 4.609,50 is toen door hem doorgespeeld, niet wetende wat de achtergrond hiervan was. Hij blijft erbij dat volgens de berekeningen van de rijstboeren een baal padie voor SRD 83 verkocht moet worden en niet minder.

Oemraw blikt terug naar het afgelopen seizoen en geeft mee dat het kostenplaatje voor een hectare padie toen SRD 3.856 bedroeg. Het afgelopen seizoen is een baal padie tussen de SRD 75 en SRD 77 verkocht. ‘Dan moet u nagaan. Het afgelopen seizoen waren de inputs nog een stuk goedkoper. Bij deze inzaai zijn de onkosten met zeker 25% toegenomen. ‘We gaan het bedrag van SRD 67 die de Staat wil voorhouden aan ons, beslist niet accepteren en aannemen.‘We hebben keihard moeten betalen voor het zogenaamde goedkope ureum en alle andere verhogingen.’


Asha Bhagwat

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/DBS

24-08-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics