Nickerie.Net, dinsdag 30 augustus 2011


Bouterse en Abrahams schofferen kapiteins West-Suriname

Apoera - Het recente bezoek van Bouterse en Abrahams hebben kwaad bleod gezet bij de kapiteins van Washabo, Apoera en Section. Ze voelen zich genegeerd door de delegatie van Bouterse. De drie kapiteins van West-Suriname (Washabo, Apoera en Section) vinden de berichtgeving rond het bezoek van president Desi Bouterse ‘misleidend’. De president erkent Jeffrey Armaketo al kapitein van de drie dorpen. “Een groot deel van het dorp is het niet eens met de verkiezing die op 16 juli heeft plaatsgevonden”, zegt kapitein Ricardo Macintosh desgevraagd aan Starnieuws. De kapiteins zijn verbijsterd over het manipulatief gedrag van Bouterse en zijn delegatie.

De kapiteins van de drie dorpen in West-Suriname. Van links naar rechts: Carlo Lewis (Apoera), Ricardo Macintosh (Washabo) en Nado Aroepa (Section). Foto: Raoul Lith

“Eenheid voert boventoon bij bezoek president Bouterse aan West-Suriname”, kopt het kabinet van de president in een persbericht. Het staatshoofd belegde zaterdag een vergadering in de guesthouse van West-Suriname. “De kapiteins van de dorpen in West-Suriname waren goed vertegenwoordigd en gaven allen aan dat ‘unity’ het streven moet zijn. Niet alleen om de ontwikkeling in West-Suriname te stuwen, maar ook om een belangrijk onderdeel te zijn in de gehele ontwikkeling van Suriname”, aldus het persbericht van het kabinet.

Niet aan het woord gekomen Macintosh zegt dat de drie kapiteins van de dorpen in West-Suriname niet aan het woord zijn gekomen, terwijl ze graag hun zegje wilden doen. Een poging hiertoe is vruchteloos gebleven. De president liet Armaketo voorin plaatsnemen. “In zijn toespraak zei de president dat de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) aanwezig was bij de verkiezing. Maar de assembleelid Lesly Artist was op persoonlijke titel aanwezig. Hij is ook ondervoorzitter van de VIDS”, zegt Macintosh.

Armaketo om commentaar gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de president inderdaad hem erkent als kapitein van de drie dorpen. “Die anderen tellen niet meer mee. Ik ben gekozen, een beëdiging is voor mij niet zo belangrijk”, zegt Armaketo. Hij merkt op dat de kapiteins van Kalebaskreek, Commissariskondre en Donderskamp ook aanwezig waren. Volgens Armaketo worden zij bedoeld met ‘kapiteins van West-Suriname’. Macintosh barst in schaterlachen uit. “Dat heb ik nog nooit gehoord”, zegt hij.

Geen aangelegenheid van president

Macintosh zegt dat een groot deel van de bevolking het niet eens mee is dat er één kapitein is voor de drie dorpen. Zij wilden een petitie aanbieden aan de president, maar deze poging is volgens Macintosh in de kiem gesmoord. Er is volgens hem sprake van intimidatie. “Het gaat om het traditioneel gezag in de dorpen. De president heeft hier geen enkele bemoeienis mee. Het is niet zijn verantwoordelijkheid. De dorpelingen kiezen hun eigen leiders op democratische wijze. De VIDS heeft zich hierover laten horen en heeft in een verklaring gezegd Armaketo niet te erkennen”, benadrukt Macintosh.

Hij zegt blij te zijn met de eerste inheems districtscommissaris Loritta Seenanan-Lingaard. “Dit is een positieve ontwikkeling”, zegt hij. Lingaard, die twee weken geleden is benoemd, werd in West-Suriname geïnstalleerd door de president. Er vond ook een traditionele inwijding plaats.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/NSS/FOS Network

29-08-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics