Nickerie.Net, vrijdag 02 september 2011


Nickerie Volks Partij ondersteunt rijstboeren

Beta Debidien, 02/09/2011

NIEUW NICKERIE - De Nickerie Volks Partij (NVP) ondersteunt rijstboeren en de boerenorganisaties in het verkrijgen van een bedrijfseconomische verantwoorde prijs voor de padie die momenteel wordt geoogst in het district. Volgens secretaris van de NVP,Khalied Khodabaks, wil zijn organisatie voorkoming van een totale ondergang van de rijstbouw in het land.

Hij zegt dat bij zijn partij bekend is dat de opkoopprijs van padie in Guyana momenteel SRD 100,- is voor een baal padie van 79 kilogram. “We kunnen het ons niet voorstellen dat de calculatie van het Rijstorgaan dat in Paramaribo zetelt ver beneden dit bedrag ligt dat in ons buurland en door Caricom-partner wordt geboden”, zegt Khodabaks. De politicus vindt dat de calculaties zoals door andere organisaties gepresenteerd, ook ver beneden dit bedrag zijn en dus ook nader bekeken moet worden. Hij beschikt ook over de informatie dat er ook buitenlandse markten zijn die geďnteresseerd zijn in de import van droge padie uit Suriname. Het blijkt dat deze markten bereid zijn een hogere prijs te betalen voor de droge padie. Volgens de secretaris is het belangrijk dat de verwerkers en exporteurs spoedig deze markten gaan verkennen en penetreren. “Deze stap zal zowel voor de boeren als ons land met name het district Nickerie grotere economische voordeel opleveren”.

De politiek en met name de thans aan de macht zijnde partijen hebben tijdens hun campagnes grote beloftes gedaan aan de rijstsector om tot een verlaging van de productiekosten te geraken. Zaken die beloofd waren aan de boeren zijn onder meer goedkope brandstof, goedkoper kunstmest, afschaffing van de governmentstake voor de rijstsector en afschaffing van heffingen op chemicaliën en landbouwmachines. “Tot op heden zijn deze zaken nog niet gerealiseerd, terwijl de najaarsoogst al van start is gegaan in het district”. Het is daarom te verwachten dat de overheid, met name de ministeries van Buitenlandse Zaken en Landbouw Veeteelt en Visserij zich een rol toe-eigenen bij het verkennen van de markten die een hogere prijs bieden voor het eindproduct van de landbouwers als cargorijst of witte rijst niet winstgevend blijken te zijn. De NVP roept alle belanghebbenden op spoedig met elkaar in overleg te gaan en op constructieve wijze tot aller voordeel stappen te ondernemen.-.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/dWT

29-08-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics