Nickerie.Net, dinsdag 06 september 2011


'Bouterse laat zich chanteren' NPS-topper Arnold Kruisland constateert beeld jaren '80

Ivan Cairo, 06/09/2011

Paramaribo - Los van de positieve internationale ratings voor de Surinaamse economie ervaart de consument haast niets positiefs aan het economische beleid van de regering. Dat vindt oud-parlementariër en NPS-topper Arnold Kruisland. Hij krijgt het gevoel dat het land weer afglijdt naar een situatie zoals die zich in de jaren tachtig heeft voorgedaan.

Schaarste aan allerhande basisgoederen en deviezen waren toen troef, terwijl er sprake was van een gierende inflatie.“Ik vind het een heel trieste ontwikkeling. Onwillekeurig denk ik terug aan de situatie in de jaren tachtig, toen we nog een gulden hadden die bijna twee keer zoveel waard was als een Nederlandse gulden, maar daarna bijna niets waard was”, zegt de politicus. Het voorgenomen beleid van de regering komt niet goed uit de verf, meent Kruisland, omdat president Desi Bouterse zich laat chanteren door AC-leider Ronnie Brunswijk en Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo. Volgens hem wordt opnieuw een beleid gevoerd dat gericht is op de belangen van een kleine groep, zoals destijds. Maatregelen van de regering hebben intussen geresulteerd in prijsstijgingen van basis- en andere consumptiegoederen. Volgens Kruisland is het einde van de prijsverhogingen nog niet in zicht.

Stem oppositie zwak Wat de situatie voor Suriname extra moeilijk kan maken, stelt Kruisland, is de internationale crisis die zowel Europa als de VS treft. Mocht het land in ernstige problemen komen kan deze moeilijk terugvallen op eventuele steun uit de VS of de Europese Unie, omdat die het zelf al moeilijk hebben. De NPS-topper zegt de indruk te hebben dat het beleid van de oppositie in het parlement niet goed uit de verf komt, waardoor weinig invloed kan worden uitgeoefend op het beleid van de regering. De enige optie die rest als de situatie niet verandert, is volgens hem het voeren van buitenparlementaire oppositie. Hij verwijst naar 1999, toen onder druk van massademonstraties president Jules Wijdenbosch genoodzaakt was vervroegde verkiezingen uit te schrijven.

Houdgreep “Ik denk dat als het zo door gaat, je een soortgelijke situatie moet hebben”, zegt Kruisland. De leiders van A Combinatie en Pertjajah Luhur hebber er belang bij dat ze in de regering blijven zitten en houden het staatshoofd volgens Kruisland in een houdgreep. “Brunswijk kan ongelimiteerd zijn activiteiten - legale en illegale - ongestoord blijven doen en voor Somohardjo is het van belang dat zijn vrouw ambassadeur is in Indonesië. Bouterse heeft hem gemaakt tot speciaal afgezant voor Azië, zodat hij op staatskosten kan blijven reizen en zijn vrouw kan gaan zien”, zegt de NPS’er. Hij wijst er verder op dat het staatshoofd publiekelijk heeft aangegeven dat AC en PL geen ontwikkelingsvisie hebben, maar hen in de coalitie houdt omdat in het zadel te blijven. “Ik vind dat erg, omdat Bouterse en de zijnen dan ook hun gang kunnen gaan, zonder bang te hoeven zijn dat er in het parlement een situatie kan ontstaan waarin hij teruggefloten kan worden.” “Hij laat zich volledig chanteren, omdat het gaat om zijn persoonlijk belang”, wordt er aan toegevoegd. Volgens Kruisland krijgen AC en PL de politieke rekening op termijn wel gepresenteerd door het electoraat. Hij constateert dat vooral bewoners van het binnenland en Javaanse jongeren in de districten beginnen te mopperen over het beleid. De binnenlandbewoners hebben het zwaar te verduren, omdat goederen daar vele malen duurder zijn dan in de hoofdstad.-.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/dWT

06-09-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics