Nickerie.Net, dinsdag 06 september 2011


Guyana blijft brutaal uitlaten over het Tigrigebied

De afgelopen week werden we voor de zoveelste keer en nu binnen onze eigen soevereine grenzen geschoffeerd door een Guyanese bewindsman die ons weer eventjes kwam wijsmaken dat we het Tigri gebied moeten vergeten. Om tot redelijke en vervolgens normale betrekkingen met het westelijk gelegen buurland te geraken moeten we ons volgens de Guyanese minister-president Samuel Hinds niet laten leiden door een koloniale erfenis. Hinds is van mening dat we de koloniale erfenis dienen te parkeren. De man die al eerder op schofterige wijze onze studenten die op bezoek waren in Guyana had willen wijsmaken dat het gebied dat ligt tussen het Acarai gebergte, Coeroeni Cutari en Boven-Corantijn, Guyana toebehoort, kwam dit keer op ons grondgebied weer met dezelfde stelling, alleen verpakte hij de militaire bezetting van ons grondgebied als een koloniale erfenis.

Een ieder weet dat de Corantijn Surinaams grondgebied is en wel van oorsprong tot monding. En aangezien de Boven-Corantijn de oorsprong van de rivier is valt het Tigri gebied binnen onze grenzen. Bij de staatkundige onafhankelijkheid van Suriname werden de grenzen van Suriname duidelijk aangegeven door Nederland en daar viel het voormelde gebied heel duidelijk onder. Vanaf 1969 is er sprake van een illegale militaire bezetting van ons territoir door Guyana en dat weet meneer Hinds heel goed. Dat Nederland als moederland er voor koos niet in te grijpen bij de militaire agressie van de despoot Forbes Burnham neemt niet weg dat wij onze claim op het gebied behouden en niet kunnen of mogen loslaten. Wat de zaak nog mooier maakt is dat de Guyanezen het gebied niet tot ontwikkeling kunnen brengen omdat ze de Corantijn nodig hebben om het te kunnen bereiken. Alleen door een dure luchtverbinding te onderhouden kunnen ze het gebied bereiken en bezet houden. Al deze gegevens zijn al jaren bekend en is het van het allergrootste belang, dat geen enkele Surinamer met een nationalistische inslag ooit toegeeft aan de gijzeling van ons grondgebied door de Guyanezen.

De Venezolanen hebben ook een enorme lap van hun grondgebied verloren aan de Guyanezen door zware zwendel van de Britten. Ook de Venezolanen claimen nog steeds het gebied en het zal ons niet verbazen als er eens de beslissing wordt genomen door Caracas het gebied gewoon te annexeren. Wat ons nog het meest verbaast is de houding van de huidige regering Bouterse ten opzichte van het buurland Guyana en haar mening over de bezetting van het Tigri gebied.

Keerpunt blijft van mening dat zolang deze bezetting stand houdt er nimmer sprake kan zijn van warme betrekkingen. En wij zijn dan ook van mening dat we op geen enkele wijze moeten helpen bij de ontwikkeling van het buurland. Laten ze hun eigen boontjes doppen met de natuurlijke hulpbronnen en de know how die ze in huis hebben. Wij moeten ze op geen enkele wijze assisteren en ook is het naar onze mening totaal ongepast een brug naar dat land te bouwen. Moeten we nog meer Guyanees boeventuig en economische vluchtelingen op ons grondgebied toelaten.? Wij vinden van niet. Wat halen we eigenlijk uit dat land, behalve wat suiker en andere smokkelwaar? Zero en nog eens zero. Wat er van onze oever naar de andere kant wordt vervoerd en gesmokkeld, daar kunnen we waslijsten van maken. Wij hebben de Guyanezen niet nodig en zijn niet verplicht om uit hoofde van de goede relaties binnen de Caricom ons als vriendjes ten opzichte van die lieden daar in Georgetown op te stellen. Zolang deze mensen ons grondgebied bezet houden, is er in ieder geval voor Keerpunt en veel Surinamers met het hart op de juiste plaats, geen terrein voor warme betrekkingen met Guyana en welke leiders daar ook mogen zitten of nog komen te zitten.

Wat ons en nog vele landgenoten steekt is de vrijage van onze president met meneer Jagdeo. Doet Bouterse dat omdat hij in de wereld waar hij maar weinig erkenning en waardering geniet, naar zoveel mogelijk vrienden zoekt? Wie is Jagdeo en wat stelt de man in het gehele wereldomvattende geopolitieke plaatje eigenlijk voor? Jagdeo stelt niets voor en is president van een oude verwaarloosde Britse plantage, die in zijn eigen land thans wordt beschuldigd van het voeren van een zwaar racistisch beleid. Bij de volgende verkiezingen komt er een andere Guyanees, die ook is ingeprent dat het Tigri gebied Guyana toebehoort, al is die visie niet gebasseerd op realistische geografische bevindingen. Het is dan ook onbegrijpelijk dat onze president ervoor gekozen heeft de Guyanezen op een overdreven manier te paaien. Dat paaien gaat zover dat de president op zijn reis naar het Caribisch gebied een ‘’kist’’ van de SLM laat landen in Guyana om meneer Jagdeo en gevolg een lift te geven naar een regionale bestemming. Dat is in ieder geval voor Keerpunt een totaal onbegrijpelijke en ongepaste handeling. Laat meneer Jagdeo voor zijn eigen vervoer zorgen. We hebben de man geen enkele dienst te bewijzen zolang hij ons grondgebied bezet blijft houden en op bepaalde momenten zelfs claimt dat we de doorvaart van de Corantijn moeten garanderen, zodat de Guyanezen alle oeverplaatsen langs deze rivier te allen tijde kunnen bereiken.

Het beleid dat door deze regering ten opzichte van Guyana wordt gevoerd is voor ons faliekant fout. Die mensen moeten niet op ons komen leunen en voor ons mag die Canawaima nog vele jaren blijven varen en behoeft er helemaal geen brug met dat land te komen. Nogmaals dat land heeft ons niets te bieden. Keerpunt blijft erbij dat zolang men ons benadeelt en ons land bezet houdt we die Guyanezen uiterst zakelijk en zelfs koel moeten behandelen. Dat we Caricom partner zijn doet niets ter zake. Eerst dit probleem oplossen en dan verder kijken is ons devies. En wij blijven van mening dat Bouterse dat ook heel goed moet beseffen. Zijn houding naar de Guyanezen toe wordt door de meeste Surinamers niet gewaardeerd. Hij behoort als eerste burger daar wel rekening mee te houden.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/De West Keerpunt

06-09-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics