Nickerie.Net, dinsdag 06 september 2011


Richtprijs padie berekend op basis van 15% winstmarge

Nickerie - De richtprijs voor een baal natte padie is door Badresein Sital, coördinator van het Rijstorgaan, vastgesteld op SRD 67,50. In deze prijs is er volgens Sital een winstmarge van 15% berekend naast de gemaakte onkosten. De boerenorganisaties vinden dat de prijs van Sital niet realistisch is. Zij krijgen nu lage opkoopprijzen aangeboden.

Sital zegt aan Starnieuws dat deze prijs in verhouding met de lokale en exportmarkt is vastgesteld. Bij bepalen van de richtprijs is er gewerkt met een koers van SRD 3,35 voor de US dollar.

Slechts indicatie

Sital merkt op dat de prijs slechts een adviesprijs is en dat de opkopers zelf mogen bepalen wat ze aan de landbouwers willen bieden. Volgens hem tellen de opkopers SRD 72 per baal voor natte padie neer. Hij zegt dat de landbouwer een ondernemer is die altijd goed moet boeren. Risico’s zullen er altijd zijn. Er moet gewerkt worden aan kwaliteit en kwantiteit. “Hoe meer een boer produceert, des te hoger zijn winstmarge”, aldus Sital.

De coördinator zegt dat de kosten dit seizoen iets hoger lagen dan het vorige. Dit lag aan de dollarkoers. Volgens Sital hebben de boeren het afgelopen seizoen mogen genieten van een winstmarge die hoger dan 35% lag. Hij benadrukt dat het opvoedende element in de rijstsector erg belangrijk is. Hij is niet van plan het advies in te trekken.

Prijs is moordend

Bramdew Rampadarath, voorzitter van de Vereniging van Padie Producten 2011, zegt dat de boeren een prijs van SRD 110 per baal moeten krijgen. Het onkostenplaatje bedraagt volgens zijn berekening SRD 87 per baal, hetgeen hoger ligt dan de richtprijs van Sital. “De boeren moeten ook hun schulden kunnen aflossen, anders blijven ze in vicieuze cirkel draaien. Na ongeveer vier seizoenen kunnen ze deze cirkel doorbreken. De rijstsector is aan reorganisatie toe”, aldus Rampadarath.

Hij zegt dat de oogst al een week is aangevangen en dat de opkopers tot nu toe slechts SRD 70 bieden voor een baal natte padie. “Deze prijs is moordend voor de boeren”, zegt hij. Hiermee kan de rijstsector niet verder worden ontwikkeld.

Wanita Ramnath

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/De West Keerpunt

06-09-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics