Nickerie.Net, zondag 11 september 2011


Santokhi: Roger Khan vormde een ernstig gevaar

Ex-minister Chandirikapersad Santokhi. Ex-minister van Justitie en Politie Chandrikapersad Santokhi zegt aan Starnieuws dat hij niet zal reageren op Wikileaks, “maar Roger Khan vormde een gevaar voor de rechtshandhavers, inclusief de hoge autoriteiten in Suriname. Daarom moest hij uit Suriname worden verwijderd.” Santokhi is nu parlementariër en voorzitter van de Cicad, de drugsbestrijdingsorganisatie van de Organisatie van Amerikaanse Staten. “Ik ben thans blij voor Suriname dat wij dat toen hebben kunnen doen, ondanks zoveel protesten en aanvallen op mij”. Santokhi wil verder niet ingaan op deze kwestie. “Dit is alles wat ik over deze zaak kan zeggen”, aldus Santokhi.

In juni 2006 arresteerde de politie de volgens de Verenigde Staten grootste drugscrimineel uit buurland Guyana. Roger Kahn zit inmiddels een straf van dertig jaar uit in de VS. Volgens Amerikaanse diplomaten had Kahn “sociale en operationele banden met Desi Bouterse”, die tot 2006 betrokken gebleven zou zijn bij de internationale drugshandel. Dat zeggen Amerikaanse diplomaten in geheime ambtsberichten die in bezit zijn van de Noorse krant Aftenposten, de Nederlandse krant NRC Handelsblad en de Nederlandse zender RTL. In 1999 werd Bouterse in Nederland bij verstek veroordeeld tot elf jaar cel wegens drugssmokkel.

Volgens de Amerikaanse diplomaten organiseerde Kahn onder meer ‘wapen-voor-drugs’ deals voor de Colombiaanse rebellenbeweging FARC. Wapens zouden onder meer via Suriname en Guyana naar het FARC zijn gesmokkeld. Kahn en Bouterse zouden ook zijn betrokken bij “moorden en geplande moorden” in eigen land, waarbij van “huurmoordenaars” gebruik werd gemaakt. In een van de cables worden de toenmalige minister Santokhi en procureur-generaal Subhas Punwasi als doelwit genoemd.

Khan werd in de nacht van 28 op 29 juni 2006 vrijgelaten en gelijk als illegale ongewenste vreemdeling het land uitgezet. Hij werd onder begeleiding van drie zwaar bewapende leden van het Arrestatie Team op het vliegtuig naar Trinidad & Tobago gezet. De advocaten van Khan, Irwin Kanhai en Gerold Sewcharan, waren hier niet van op de hoogde. De leden van het Arrestatie Team reisden met hem mee naar Trinidad. Daar werd Khan met medewerking van de plaatselijke autoriteiten door leden van de Amerikaanse Justitie onmiddellijk na zijn aankomst gearresteerd.

De gang van zaken leidde tot heftige protesten van de fractie van de toen oppositionele Nationale Democratische Partij (NDP) en Ronnie Brunswijk, die toen deel uitmaakte van de coalitie. De assembleeleden Theo Visnudath en Jennifer Geerlings-Simons, weigerden over een ander onderwerp te praten in het parlement. Zij eisten informatie over de wijze waarop Khan het land uitgezet is. De parlementariërs werden door de politie, in opdracht van de voorzitter Paul Somohardjo, de vergaderzaal uitgezet, wegens verstoring van de openbare orde. Uit protest verliet de oppositie de vergaderzaal. De uitzetting heeft toen veel stof doen opwaaien. Ook de Guyanese regering, onder leiding van Bharat Jagdeo, vroeg om opheldering.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/NSS

11-09-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics