Nickerie.Net, donderdag 29 september 2011


Surinaamse inheemsen zijn bemoeizucht beu

Apoera – De regering mag zich niet inlaten met de traditionele bestuursvorming bij Inheemsen. Dit stelt de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden, Vids. Het ingrijpen in de gemeenschappen Apoera, Section en Washabo ligt zwaar op de maag.

Het gaat om drie aparte gemeenschappen die weliswaar het bestuursgebied Apoera vormen. Maar alle drie werden steeds apart geleid door een eigen kapitein (dorpshoofd, red.). President Desiré Bouterse heeft nu één functionaris aangesteld als kapitein. Dit gebeurde na verkiezingen in de drie gemeenschappen. “De Vids en de bewoners blijven erbij dat er geen sprake was van geldige verkiezingen”, stelt de Vids.

Bouterse zou dus ook zijn besluit moeten intrekken. “De huidige dorpshoofden zijn gewoon in functie”, aldus Vids. De regering wordt gevraagd de mensenrechten van Inheemsen te respecteren. Dat geldt vooral hun zelfbeschikkingsrecht en het recht op intern zelfbestuur en landrechten. Bouterse bezocht onlangs het gebied. Hij vermeed contact met de drie oorspronkelijke leiders en had alleen oog voor de ‘nieuwe’ kapitein.

 

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / Waterkant

29-09-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics