Nickerie.Net, vrijdag 07 oktober 2011


Boldewijn: President kan terugname begroting niet rechtvaardigen

Bestuurskundige August Boldewijn vindt dat president Desi Bouterse op geen enkele wijze de terugname van de begroting kan staven met de grondwet in de hand. Boldewijn noemt het handelen van de president een zeer ernstige slordigheid die alles te maken heeft met onbehoorlijk bestuur.

Boldewijn struikelt vooral over de wat hij noemt ‘belachelijke’ reden die wordt opgegeven waarom de begroting is teruggenomen. “Slordigheden en fouten en onvolledige stukken, waarover praat de president. Dit is gewoon slordigheid. Mensen kunnen niet doen en laten wat ze willen. Dit zijn gronden van onbehoorlijk bestuur”, zegt Boldewijn aan Starnieuws.

Speciale wet Boldewijn legt uit dat het kader van een begroting veel groter is dan welke andere wet ook. Zo geeft de comptabiliteitswet exact aan de periode waarin de begroting wordt voorbereid. Dat gebeurt vanaf eind mei. “Financiën gaat dan vaststellen welke doelen zijn gehaald, welke worden geaccordeerd, wat de balans is van de vorige begroting in verhouding met de nieuwe. Kortom er gaat een heel traject aan vooraf”. Boldwijn: “De aanbieding die volgens artikel 156 uiterlijk 1 oktober moet plaatsvinden, geschiedt in een bijzondere openbare vergadering, ten overstaan van nationale en internationale gasten, het corps diplomatique. De president houdt een rede waarin hij het beleid bekend maakt en dat neem je niet terug op deze manier. Terugnemen om zo een belachelijke reden is gewoon onbehoorlijk tegenover alles en iedereen”.

Boldewijn zegt dat het dan ook niet zomaar is dat bij een begroting er sprake is van akte van wijzigingen of mondelinge akte van wijzigingen. “Dat is omdat het uitgesproken en ingediend beleid van de regering slechts met instemming van het parlement kan worden gedaan. Als je terugneemt heb je met de indiening en de jaarrede eigenlijk iedereen voor de gek gehouden. Je ondergraaft je meer jaren ontwikkelingsplan en creëert dan een sfeer van onbehoorlijk bestuur”, zegt Boldewijn.

Blunders President Bouterse zei op radio SRS dat de Staatsraad blunders heeft ontdekt. Veel zaken klopten niet. Hij zegt de instituten serieus te nemen. Volgens artikel 77 van de grondwet mag hij elke wet terugnemen. Er is volgens Bouterse met de Staatsraad en de ministers dag en nacht gewerkt om de fouten te corrigeren. Volgens de president is er niks aan de hand.

Eventuele rechtvaardiging voor een terugname zou volgens Boldewijn acceptabel zijn wanneer de landgrenzen of de geografische aanduiding van het land verkeerd zouden zijn weergegeven. Boldewijn zegt zich af te vragen of de president beseft dat met deze grove slordigheid er schade wordt aangericht aan het gezag van de regering. “De vraag die we moeten stellen is waar en hoe vindt de eindredactie van de begroting plaats. Hoe dan ook de opgegeven rede van de president is onacceptabel”, aldus Boldewijn.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/NSS

07-10-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics