Nickerie.Net, donderdag 13 oktober 2011


Bouw snelweg Zanderij moest vandaag aanvangen

Paramaribo - “Op 13 oktober starten we met de bouw van een echte highway, met wel negen fly-overs.” Dit zei president Desi Bouterse tijdens een toespraak over de ambitieuze megaprojecten, die nog tijdens zijn regeertermijn gerealiseerd zullen worden. 13 oktober was de enige streefdatum die hij noemde. Ook dit project, dat vandaag had moeten aanvangen, is tot nader order uitgesteld.

Het staatshoofd had zich voorgenomen op zijn verjaardag, vandaag, het startsein te geven aan de Chinese onderneming Dalian en het ingenieursbureau ACE Consultant om te starten met de eerste voor de bouw van de eerste Surinaamse snelweg conform internationale standaarden.

De president zegt dat de aanleg van de snelweg naar Zanderij niet van de baan is, maar dat het stagnatie ondervindt. Wettelijke bepalingen met betrekking tot de financiering van dit project spelen daarbij een rol. Ook zijn er tegenstellingen in zijn team van adviseurs over het wel dan niet aanvangen van dit project en alle andere megaprojecten, aangezien een dreigende financiële crisis van doorslaggevende invloed zal zijn op de euro en dollar.

Een eventuele crisis kan tot direct gevolg hebben dat de vraag naar mijnbouwproducten, die uiteindelijk de grote infrastructurele werken zullen moeten financieren, terug zal vallen. Er ligt reeds geld voor de bouw van de ‘echte highway’ gereed bij financiers. De Chinese regering is bereid geld voor te schieten voor vrijwel alle megaprojecten.

Zij wacht echter op fiat van de Surinaamse regering die opgehouden wordt door het leningenplafond. “Sommige landen hebben het afgeschaft”, zegt het staatshoofd over de beperkingen die dergelijke wetten kunnen vormen voor de duurzame ontwikkeling van het land. Aan De Nationale Assemblee zal gevraagd worden het leningenplafond dusdanig aan te passen, zodat de beloofde infrastructurele werken van de grond kunnen komen.

Deskundigen op het Kabinet van de President zijn momenteel modellen aan het uitwerken, voor het geval er geen draagvlak is in De Nationale Assemblee. President Bouterse viert vandaag in besloten kring zijn 66e verjaardag in het binnenland.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/No Spang

12-10-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics