Nickerie.Net, vrijdag 14 oktober 2011


Opkoopprijs padie verlaagd

Beta Debidien, 14/10/2011

NIEUW NICKERIE - Molenaars/verwerkers hebben per gisteren de opkoopprijs van een baal natte padie van 79 kilogram naar beneden bijgesteld. Tot dinsdag werd het product nog voor SRD75 opgekocht, maar kort daarna werden boeren geconfronteerd met verlaagde opkoopprijzen. Sommige molenaars betalen niet meer dan SRD 70 terwijl enkelen nog SRD 72,50 aanbieden. De Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) is bezorgd over de recente ontwikkeling in de sector. “We hebben geen noemens- waardige veranderingen geconstateerd in de wereldmarktprijzen van rijst en rijstproducten.

Integendeel zijn de prijzen internationaal omhoog gegaan, maar ondanks dat merken we dat in ons land molenaars hun prijzen naar beneden hebben bijgesteld”, zegt Harinandan Oemraw, voorzitter van de boerenorganisatie. Tot zijn verbazing zouden de mole- naars zelfs gedreigd hebben een opkoopprijs van SRD 67,50 te hanteren; dat is de adviesprijs van Badrisein Sital van het Rijstorgaan. Oemraw vraagt zich af wat er gebeurt in de sector en waarom geen enkele instantie het opneemt voor de rijstboeren, die al verlieslijdend het hoofdvoedsel van het volk moeten produceren. “We hebben twee brieven geschreven naar president Desi Bouterse waarin wij hem vragen om te bemiddelen, zodat er een gunstige opkoopprijs vastgesteld wordt voor de padie.

Een transporteur bekijkt de situatie bij een dumpplaats van padie bij een molenaar. De opkoopprijs van padie is vanaf gisteren verlaagd naar SRD 72,50 per baal.-.dWTfoto/Beta Debidien  

aar tot heden hebben we geen antwoord van het staatshoofd”. Volgens de SPBA-voorman zullen boeren door de strakke houding van de regerings- leider, dieper in de problemen geraken en zullen zij ook niet in staat zijn hun schulden af te lossen. Oemraw is niet te spreken over deze situatie en wijst de vinger naar Sital. Deze krijgt ook de schuld van een onzekere situatie in de rijstsector, omdat hij enkele weken terug een adviesprijs had vastgesteld. “Indien er geen oplossing komt in het prijsbeleid, zal de eerstvolgende inzaai mogelijk in gedrang komen, omdat boeren niet in staat zullen zijn de inzaai zelf te financieren”. De SPBA zal nog een laatste poging doen om alsnog een kostprijs van SRD 83,77 af te dwingen van de molenaars. De prijsverlaging is in elk geval niet goed overgekomen bij de padieproducenten, vooral bij hen die nog moeten oogsten. “Heeft de regering ons dit beloofd?”, vraagt Soul Sookha, landbouwer in de Oostelijke Polder, zich af.

Volgens hem zou er gezegd zijn dat vóór de aanvang van de oogstperiode er een gunstige prijs bekend emaakt zou worden, wat tot heden niet is gebeurd.-.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/dWT

14-10-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics