Nickerie.Net, woensdag 19 oktober 2011


Bouterse in staat  land en volk te verpanden

Paramaribo - Nu al zijn de poppen aan het dansen. Onze huidige president heeft in de jaren dat hij nog ervan droomde om dit land eens legaal te mogen leiden, altijd groot spraak gehad. Vanaf de kant op de berm riep hij zo hard hij kon, dat regeringen en ministers het niet goed deden, zelf wist hij altijd zo goed te theoretiseren hoe het wel moest. Hij maakte de vorige regering het verwijt, dat zij aan uitverkoop van het land doet. Nu sleept hij het land met volk en al de afgrond in. Terecht hebben zijn voorganger en verschillende andere leden uit de parlementaire oppositie hem opgeroepen, dat niet te doen. Het staatshoofd heeft bekendgemaakt dat hij natuurlijke hulpbronnen, dus ons hout, ons goud, ons bauxiet en onze aardolie als onderpand zal inzetten om geld te lenen. Hij weet overigens dondersgoed, dat hij niet van plan en nog minder bij machte is, het geld terug te betalen dat hij wil gaan lenen. En waarom wil hij die acrobatensprong maken?

Meneertje heeft lopen bluffen, hoe hij jaarlijks drie- tot vierduizend huizen zal bouwen, een highway zal uitgooien naar BraziliŽ, een brug zal bouwen over de Corantijnrivier en nog eens een brug zal bouwen over de Marowijnerivier, en nog zoooveeel meer. Maar de regering kan niet met het geld op de proppen komen. Geen enkel land is er dat geld wil lenen aan een onbetrouwbare overheid. Ook niet Frankrijk, waarvan de president riep dat het land onze nieuwe vriend is geworden in Europa in plaats van Nederland. Ook China blijkt niet zo gek te zijn. We mogen er dan wel een nieuwe ambassadeur hebben en het land met `s werelds snelst groeiende economie mag ook wel heel veel geld bezitten, toch zullen de Chinezen, die niet zo graag naar de verdoemenis helpen, door hun geld aan de huidige regering te lenen. En al zouden al die potentiŽle financiers hem het geld wel willen lenen, dan nog zou het niet kunnen, want de wet dekt ons als land en volk in tegen abominabele leningen, aangegaan door onverantwoordelijke beleidmakers. Het leningenplafond is bij wet geregeld en werkt als een grendel op het maximum wat de regering mag lenen.

En Bouterse kan helaas zijn projecten niet uitvoeren, omdat hij zonder nadenken grote projecten noemt die alleen kunnen doorgaan als er zoveel meer geld zou zijn, dan we mogen lenen. Zelfs zijn governor op de Centrale Bank van Suriname in wie hij zoveel vertrouwen heeft, tikt hem nu op de vingers. Die waarschuwt dat de president geen kopercent meer mag lenen dan is toegestaan. Hij vindt het ook heel onverstandig als het staatshoofd zijn invloed in de coalitie zou aanwenden, om via De Nationale Assemblťe het leningenplafond opnieuw omhoog te duwen, alleen maar om nog meer paimans te maken. Dus hebben zijn adviseurs hem op een briljant idee gebracht: Verpand je land, verpand je natuurlijke hulpbronnen en verpand je volk compleet met de jongeren en alle komende generaties, inclusief hun hoop op een beter Suriname. En slim als de president is, is hij vast van plan dat te doen.

Hijzelf ruimt in 2015 het veld, maar dan blijft een Suriname achter dat voor misschien 90% verpand is aan buitenlandse mogendheden en multinationals. En wanneer we niet kunnen betalen, zullen deze schuldeisers genadeloos het onderpand opeisen. Het volk zal het gelag betalen, zelfs nog lang nadat Bouterse geen president meer is, misschien zelfs lang nadat hij en zijn adviseurs dood zijn, maar wie weet, begint het volk ook te betalen terwijl hij in de gevangenis zit, gewoon omdat hij in het Decemberstrafproces als hoofdverdachte schuldig is bevonden aan de 15-voudige moord op of omstreeks 8 december 1982.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / Keerpunt DE West

19-10-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics