Nickerie.Net, maandag 24 oktober 2011


Gilds heilig van overtuigd dat Derby geen mol was

Siegfried Gilds is heilig ervan overtuigd dat vakbondsleider/politicus Fred Derby (intussen wijlen) geen verrader of een mol kan zijn. Het zou niet passen in de verklaring van de toenmalige militaire machthebbers om te zeggen dat Derby met een tegencoup of buitenlandse invasie bezig was. Hij had hier niets mee te maken. Daarom is hij als enige overlevende op 9 december 1982 levend uit Ford Zeelandia gekomen. Vijftien andere mannen werden gemarteld en vermoord.

Siegfried Gilds voor het gerechtsgebouw in Boxel. (Foto: Raoul Lith)

Gilds was als getuige opgebracht door Irwin Kanhai, raadsman van hoofdverdachte Desi Bouterse. Hij zou volgens Kanhai ontlastende verklaringen kunnen afleggen tegen zijn cliŽnt. Dit was echter niet het geval. Gilds zei dat Bouterse op 13 december in Boxel, waar hij toen woonde, gezegd heeft dat het plan om de mannen op te halen besproken is in de groep van zestien coupplegers van 25 februari 1980.

Groep van zestien De Krijgsraad onder leiding van Cynthia Valstein-Montnor, vond dit een belangrijke uitspraak. Diverse leden van de groep van zestien staan ook terecht voor moord en uitlokking tot moord. De meesten hebben ontkend dat er vergaderd is binnen de groep waar de plannen zouden zijn beraamd. Gilds vergezelde samen met John Goeders (intussen wijlen) Derby naar een onderhoud met Bouterse. "Wij wilden de heer Derby niet alleen laten gaan, want hij was een gebroken man na 8 december 1982. Wij kregen de boodschap van de bevelhebber Derby wilde spreken", zei Gilds.

De getuige zei dat militairen nooit een operatie uitvoeren zonder een plan. Hij merkte op dat er bij zo een actie een operationele plan wordt gemaakt. Op de vraag van rechter Iwan Rasoelbaks hoe hij dat weet, antwoordde Gilds dat hij minister van Defensie is geweest en in die periode dat geleerd heeft.

Buitenlandse getuige De krijgsraad is na 8 juli vandaag weer bijeen in Boxel. De zitting zou om half tien beginnen, maar werd om 11.00 uur aangevangen. Valstein zei dat het om een overmachtssituatie ging. Het proces tegen Bouterse was de enige zaak op de rol. Gilds was de enige getuige vandaag. Hij werd ruim drie uur lang gehoord.

Kanhai had tot half augustus de tijd om namen en adressen door te geven van buitenlandse getuigen die hij wil horen. Hij had echter geen adressen, want daarvoor had hij huilp nodig van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De raadsman wil nog de Nederlander Peter van Haperen horen. Na een schorsing deelde de krijgsraad Kanhai mee dat de kosten van overtocht en verblijf door de verdachte betaald moet worden. Kanhai zal afstemmen hierover met Bouterse. De zitting van de burgerkamer, waar de zaak van Bouterse wordt behandeld, is uitgesteld naar 9 december. Op 11 november komt voor het eerst dit jaar de militaire kamer bijeen, waar zestien verdachten terecht staan.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / NSS

22-10-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics