Nickerie.Net, maandag 24 oktober 2011


Nickerie krijgt Cubaanse internist
Geplaatst: 20/10/2011

Nickerie -  De Stichting Dr. L. Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie (SZN) heeft per 11 oktober een Cubaanse internist aangetrokken. Het gaat om een vrouwelijke internist. Zij is vijf tot zes weken zwaar gescreend door de Specialistische Registratiecommissie (SRC) van het ministerie van Volksgezondheid en is door haar goed bevonden. De Nickeriaanse burgerij maakt zich hierover bezorgd. Volgens een insider is de grote toevloed van de ďlage kwaliteit Cubaanse medische specialistenĒ naar Suriname geen positieve ontwikkeling. Zij vragen zich af waarom de overheid de numerus fixus die wordt gehanteerd bij de toelating van studenten op het MWI niet verruimt, zodat meer Surinamers toegelaten kunnen worden op onze Medisch Faculteit. Dit zou op den duur tot gevolg hebben dat op lang termijn Suriname over zijn eigen specialisten zou kunnen beschikken en dan niet meer hoeft uit te wijken naar het buitenland.

Manorath Durga, internist verbonden aan het SZN, zegt hierover dat de leiding van het ziekenhuis dat heeft beslist in nauwe samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid. ďWat hun capaciteit betreft, dan moet ik u verwijzen naar de SRC. Deze commissie is de enige rechtmatige autoriteit in Suriname die kan bepalen of een specialist gekwalificeerd is om te werken. Daarover kan ik geen uitspraak doen.Ē

Gobindpersad Kalpoe, oud waarnemend directeur en bestuurslid van het SZN (2002-2005), wil ook geen uitspraak doen over de kwaliteit van de Cubaanse artsen. Kalpoe zegt dat tijdens zijn periode er ook wat specialisten uit het buitenland naar het ziekenhuis zijn gehaald. Het enige probleem wat zij toen hebben ondervonden en wat nu ook het geval kan zijn, is de taalbarriŤre. Hij kan zich heugen dat er een regel is, waarbij elk ziekenhuis jaarlijks twee artsen mag voordragen voor specialisatie. Kalpoe zegt dat toen zij zitting hadden, zij hierop niet hadden zitten beuken, omdat het vaker is voorgekomen dat de artsen die waren weggestuurd niet meer terug wilden naar het ziekenhuis om te werken. Er waren ook geen sancties hieraan verbonden.

In Nickerie is er een structureel gebrek aan specialisten. PatiŽnten moeten regelmatig verwezen worden voor behandeling naar Paramaribo. Het is vaak erg moeilijk voor de patiŽnten om in zeer zieke toestand de afstand tussen Nickerie en Paramaribo te overbruggen. Er is veel kritiek ook op de mentaliteit van sommige lokale medici, die patiŽnten eerder als een klant zien dan een medische hulpbehoevende. Nickerianen zijn ook niet te spreken over een dienstdoende lokale internist, die vooral schittert door regelmatige afwezigheid. Hij geniet echter bescherming van een lokale parlementariŽr van de regerende paarse partij.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / DBS / FOS Network

22-10-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics