Nickerie.Net, woensdag 02 november 2011


Verdachte Nickerie-drugszaak verwijt politie van mishandeling en leugen 
Geplaatst: 01/11/2011

Nickerie -  Twee politiemannen zijn gisteren als getuige gehoord in de Nickerie-drugszaak. In deze zaak worden 7 personen ervan verdacht dat zij tezamen en in vereniging 21.280 gram cocaïne hebben ingevoerd vanuit Guyana. De eerste politieambtenaar verklaarde dat hij de ochtenddienst had. Aan hem werd gevraagd om binnen te blijven, daar de inspecteur samen met hem naar Nickerie zou vertrekken. In de auto vroeg de agent of er bijzonderheden waren. De inspecteur gaf de agent te kennen dat er een tip was binnengekomen. Naderhand vernam de politieagent dat een sleepwagen met een voertuig daarop, drugs vervoerde. De verdachten werden door een andere politiegroep staande gehouden. Toen deze twee politiefunctionarissen ter plekke aankwamen, waren de verdachten reeds aangehouden.

Na verkregen informatie van de verdachten reed de sterke arm met de hele groep terug richting Nickerie. De politie verrichtte toen een onderzoek in de woning van Soerish M. Er werd daar niets verdachts aangetroffen. Wel werd op het achtererf van Moenindre D. 8 pakken cocaïne aangetroffen. In eerste instantie zijn Moenindre en Gairy R. aangehouden. Moenindre gaf de politie te kennen dat de afnemers naar Nickerie zouden komen om de drugs af te halen. De politie is toen samen met de verdachten in een zandweg gereden. Naderhand werd het voertuig van Soerish gesignaleerd. Hij en Yusuf zaten in de wagen toen zij werden aangehouden. Het verboden spul was in een tas verstopt.

De politieagent gaf aan dat het voertuig van Moenindre defect geraakt was en daarom op een sleepwagen vervoerd moest worden. Raadsman John Moerahoe vroeg aan de getuige of hij zijn cliënt Soerish had mishandeld. De agent ontkende de mishandeling. ¨A skowtu ley. Mi kisi wan knobbel tap mi ede meester. A skowtu nak’ mi nanga a vuurwapen.” De agent verklaarde dat de verdachte helemaal niet over pijn klaagde en hij heeft geen letsels op hem waargenomen. ‘Meester a inspecteur beng aksi mi fa mi e waka so. A skowtu disi taki dat dagu bit’ a man’, waren de woorden van Soerish.

“Waarom zou de verdachte zo voor je jokken?”, merkte advocaat Irvin Kanhai op. Deze politieagent was vanaf het begin erbij. De raadsman vroeg de agent waarom er geen proces-verbaal was opgemaakt van alle handelingen die de politie heeft gepleegd. De nadere verhoren zijn opgenomen, omdat er bezwarende verklaringen contra de verdachten waren afgelegd. Toen besloot Yusuf om de politie de ware toedracht te vertellen. Kanhai maakte een opmerking in de rechtszaak dat wanneer een advocaat een vraag stelt aan een politieambtenaar het niet wordt begrepen. Indien dezelfde vraag door het OM wordt gesteld, wordt er gelijk een antwoord gegeven. Deze verbalisant heeft bepaalde delen van het procesverbaal met ‘caps lock’ en vetgedrukt opgemaakt. Ten aanzien daarvan werden ook opmerkingen gemaakt. De politieman beaamde dat hij het ‘gewoon’ heeft vastgelegd.

De tweede politieambtenaar verklaarde op zijn beurt dat hij geen verdachten heeft mishandeld. Hij had Soerish thee aangeboden. Hij had gezien hoe Soerish zijn telefoon in een bosschage gooide. Hij had een dolkmes bij zich tijdens zijn aanhouding. Op het bureau had Soerish hem enkele schrammetjes gewezen. Volgens de politieman zou de verdachte de schrammetjes hebben opgelopen toen hij uit zijn voertuig was gesprongen. Advocaat Moerahoe vroeg zijn cliënt om de littekens aan de verbalisant te tonen. Volgens Moerahoe waren er geen schrammetjes, maar letsels. De politieman ontkende de mishandeling; hij zou nimmer het gelaat van de verdachte dichtgedrukt gehouden. ¨Meester mi no vergis mi. A man dis’ ley. A no be gim’ thee. Negi dey mi bin de drape. A man dis’ mishandel mi meester”, zei Soerish keer op keer. De magistraat gaf aan dat het meer lijkt op een welles nietes spelletje. De kantonrechter stelde deze zaak uit naar 18 november. Gairy en Dewinandan B. zijn op vrije voeten. Zij werden aangezegd om aanwezig te zijn op de volgende zifting. De overige vijf verdachten blijven in voorarrest.

Saskia Bandhan

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / DBS

31-10-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics