Nickerie.Net, zaterdag 05 november 2011


Ureum- en zaaizaadprijs weer gestegen 
Geplaatst: 04/11/2011

Nickerie -  Voor 1 zak ureum moeten padieboeren bij de komende inzaai SRD 134 betalen. Bij de najaarsinzaai was dat nog SRD 110. Ook de prijs van zaaizaad is gestegen, zegt Harrynandan Oemraw van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA). Voor 1 zak zaaizaad moet nu SRD 124 worden neergeteld. Het is nog niet zeker of de padieboeren op 15 november aanstaande zullen aanvangen met de voorjaarsinzaai.

Op dit moment is slechts 50% van het totale padieareaal geschikt voor de droge en natte grondbewerking. Het is ook vrijwel zeker dat ruim 600 hectaren padieareaal voorlopig niet kan worden ingezaaid , zegt Harrynandan Oemraw van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA). Dit areaal is door de zware regenbuien van de afgelopen weken blank komen te liggen. De eigenaren van deze onder water gelopen padiearealen zitten nu met de handen in het haar. In het najaarsseizoen was circa 27.500 hectaren ingezaaid. Het is ook nog onzeker of dit niveau gehaald zal worden bij de komende inzaai.

De lage padie opkoopprijs draait de rijstboeren haast de nek om. Ze hebben nu onvoldoende middelen om noodzakelijke inputs te kopen voor een optimale grondbewerking. Het kan er bij de SPBA-voorzitter niet in dat Surinaamse boeren een lage prijs krijgen voor de padie, terwijl overal in de wereld de voedselprijs gestegen is. Oemraw verwijst naar boeren in Guyana die door de regering beschermd worden en tegen een gerieflijke prijs hun padie konden verkopen. De Guyanese regering zoekt zelf ook naar markten voor de sector. Oemraw verwijt de huidige regering hiervoor echter niet. Deze regering zet gewoon het beleid van de vorige regering voort, die toen de padieboeren eveneens in de kou heeft gelaten. De SPBA-voorzitter blijft evenwel in nationaal belang pleiten voor ondersteuning van deze sector.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / DBS

05-11-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics