Nickerie.Net, donderdag 10 november 2011


Brandslachtoffer Nickerie: ‘Chinees had olie op vuur en was weg’ 
Geplaatst: 10/11/2011

Nickerie -  ‘De Chinees had olie op vuur gezet en was weggegaan. Daar is de brand begonnen. Iemand liep op straat en zei tegen mij dat er rook komt uit het restaurant. Toen ik ging kijken, zag ik dat er olie op vuur was in de keuken en dat de vliering al in brand was’, zegt het brandslachtoffer in Nickerie, Anand Ramtahal, tegenover Dagblad Suriname. Aan de Sint Jozefstraat zijn in totaal 4 panden in vlammen opgegaan. Ramtahal had een ruimte gehuurd aan de bovenzijde van het pand waar de brand is ontstaan. Daar woonde hij met zijn vrouw en drie kinderen. De Chinese restauranthouder had de benedenruimte gehuurd. Ramtahal is als gevolg van brandwonden en gekneusde hielen opgenomen in het Streekziekenhuis Nickerie.

Ramtahal zei dat hij wilde voorkomen dat de belendende panden ook in vlammen zouden opgaan. Daarom besloot hij om de twee gascilinders die in zijn ruimte waren naar beneden te gooien. Intussen woedde de brand al in de benedenruimte van het pand. Hij wilde een derde gascilinder weghalen, maar deze kwam tot ontploffing. Hij was dus genoodzaakt naar beneden te springen.

Het slachtoffer benadrukt dat de Chinees er een gewoonte van had gemaakt om rijst of olie op vuur te zetten en weg te gaan.‘Ik heb hem meerdere malen gewaarschuwd. Het is vaker voorgekomen dat de rijst aanbrandde en dat er niemand daar was op dat moment. Ik heb het vuur vaker moeten uitdoen. Ik heb ook de eigenaar van de woning gevraagd om de Chinees te waarschuwen.’ Ramtahal is beslist niet te spreken over de wijze waarop de brandweer te werk is gegaan.‘Ik wees de brandweerman waar hij moest spuiten in de keuken en ik merkte na twee seconden dat er geen water meer uit de slang kwam. Het plafond van de keuken bestond uit plastic schroten. En de vlammen waren reeds daar. Indien de brandweer tijdig over voldoende water zou beschikken , zouden de overige huizen niet door brand zijn verwoest.‘ Het slachtoffer wijst erop dat de brandweerkazerne op nog geen kilometer afstand ligt van het pand waar de brand is begonnen.

Het blijkt dat de woning waar de brand is ontstaan wel tegen brand is verzekerd.‘Maar mijn inboedel was niet verzekerd. Ik heb alles verloren’, verzucht het slachtoffer. Hij was namelijk huurder van het pand. Zijn vrouw en drie kinderen verblijven thans bij een zus van hem. Ramtahal heeft begrepen dat op deskundigen van Paramaribo gewacht wordt om het onderzoek in deze kwestie aan te vangen. Dit vindt hij absurd.‘Het hoeft beslist niet. Ik heb de brandweer van Nickerie gewezen waar de brand is ontstaan. Ze hebben het zelf ook gezien. Ik weet niet waarom ze dan geld moeten vergooien om mensen uit de stad te laten halen.’

Asha Bhagwat

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / DBS

10-11-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics