Nickerie.Net, woensdag 09 november 2011


DNA-leden kritisch over presidentieel gezag 'ordening goudsector'

Paramaribo - De parlementariërs Ronnie Brunswijk, Marinus Bee (A Combinatie) en Harish Monorath (Nieuw Suriname) willen van de regering weten in welke gezagsverhouding zij de commissie ‘Ordening Goudsector' moeten plaatsen. Dat deze commissie rechtstreeks valt onder president Desi Bouterse vinden de parlementariërs geen goede zaak.

Brunswijk zegt dat er ministeries zijn die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van beleid. De commissie 'Ordening Goudsector' zou dan ook onder het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en niet rechtstreeks onder de president moeten vallen. Brunswijk stelde deze kwestie aan de orde in De Nationale Assemblee.

Beroepsinstantie

Brunswijk en Bee stellen dat als er iets fout gaat binnen de commissie iemand verantwoordelijk gesteld moet worden. Normaal zou dit de minister van Natuurlijke Hulpbronnen moeten zijn. De president zou dan als hoofd van de regering de beroepsinstantie moeten zijn. “Maar als de commissie rechtstreeks onder de president valt en er iets verkeerd gaat wie is dan verantwoordelijk, is dat de president en wie is dan de beroepsinstantie”, vraagt Brunswijk.

Monorath kan zich terugvinden in de mening van Brunswijk. Hij zegt aan Starnieuws dat er duidelijkheid moet komen in de gezagsverhoudingen van zowel de commissie Ordening Goudsector als de positie van goudmaatschappij Grassalco als concessiehouder. Hij wijst er op dat er een sprake is van conflicterende gezagsverhoudingen tussen deze twee. “Grassalco is alleen gemachtigd om vergunningen uit te geven en niet de commissie Ordening Goudsector. Maar we zien dat de commissie mensen met vergunningen ordent en ontzet en wie geen vergunning heeft om goud te winnen, accommodeert."

Kabinet president

Monorath noemt onder andere het geval waarbij Leo Brunswijk, de jongere broer van de parlementariër, die wel een vergunning heeft van Grassalco door de commissie wordt ontruimd terwijl andere personen die geen vergunning hebben, worden toegelaten goudwinningsactiviteiten te ontplooien.

De parlementariërs die allen tot de coalitie behoren, willen van de regering ook weten wat de betrokkenheid is van het kabinet van de president bij eventuele goudwinningsactiviteiten.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / NSS

09-11-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics