Nickerie.Net, vrijdag 18 november 2011


Douanier had grote rol in drugszwendel

Paramaribo - De politie heeft in de afgelopen dagen de douaneambtenaar M. gearresteerd op verdenking van nadrukkelijke betrokkenheid bij een grootscheepse drugszwendel. Hij is één van de vier mannen, die in verzekering zijn gesteld in verband met de smokkel van grote partijen jammi marihauna uit Guyana naar Suriname en vervolgens naar Jamaica.

Politiewoordvoerder inspecteur Humphrey Naarden zegt, dat de douaneambtenaar, tewerkgesteld op het Nieuwe Haven complex, wordt gezien als de man, die een grote partij smokkelhennep heeft gestolen uit een container op de haven. Hij moet de drugs in een voertuig langs de controlepost naar buiten hebben gebracht. Doordat de narcotica uit de container was gehaald vond de politie niets toen zij op basis van ingewonnen inlichtingen een razzia hield.

De West bracht het nieuws over de grote drugzwendel, de nieuwe smokkelroute en de aanwezigheid van Jamaicaanse maffiosi in Suriname gistermiddag in de publiciteit. Het nieuws ontlokte kritiek uit alle hoeken van de gemeenschap. De politievoorlichtingsdienst kwam daarna ook, hoewel summier, wel naar buiten met informatie over deze zaak. De kwestie kwam aan het rollen toen een ondernemer (M.H.) recentelijk aangifte ging doen bij de politie ter zake vrijheidsberoving. Terwijl rechercheurs bezig waren deze gijzeling te onderzoeken stuitten zij op de zwendel. De ondernemer (M.H.) werd aangehouden en zijn verklaringen leidden tot de aanhouding van de douanier (M), een Jamaicaan (M.S.) en een Surinamer (F.G.). Het aantal verdachten in verzekering staat nu op vier. ,,Maar de verwachting is, dat we de komende dagen nog meer verdachten zullen aanhouden, Surinamers en buitenlanders,” zegt Naarden in gesprek met De West.

De politiezegsman zegt, dat het om een zaak van honderden kilos jammi gaat. Hij wil niet zeggen, of de politie een verband heeft kunnen leggen tussen de jammi in deze zaak en de in Guyana geteelde marihuana, die enkele weken terug werd onderschept op de Johan Adolf Pengelluchthaven en bij enkele bootslieden op de Nieuwe Haven. De politie zal, aldus Naarden, alles in het werk stellen om deze organisatie te ontmantelen, de verdachten in te rekenen en zoveel mogelijk van de drugs in deze zwendelzaak te onderscheppen. Hij ging niet in op vragen in hoeverre het Korps Politie Suriname of het Openbaar Ministerie al contacten heeft gelegd met de autoriteiten op Jamaica om deze zaak gezamenlijk op te lossen. Hij sloot die mogelijkheid evenwel niet uit, want Naarden zei: ,,Als zowel Suriname als Jamaica bij de Interpol en de InterAmerikaanse Anti Drugscommissie (CICAD) zitten, dan hoeft het niet moeilijk te zijn om met elkaar in contact te staan. Maar ik kan nu niet zeggen in hoeverre dat inderdaad is gebeurd.” De politietoppers hebben speciale instructies gegeven aan manschappen en die zijn nu druk doende zoveel mogelijk inlichtingen te verzamelen. Een politiebron verklapte bij het ter perse gaan van deze editie, dat het onderzoek gestaag vordert en dat al een paar nieuwe verdachten in beeld zijn gebracht. Hun aanhouding kan elk moment volgen.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / De West

17-11-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics