Nickerie.Net, vrijdag 18 november 2011


Hoog percentage botontkalking in Suriname

Paramaribo - Van de 119 personen die zich hebben laten onderzoeken op osteoporose (botontkalking) of osteopenie (een voorstadium van osteoporose) blijkt maar liefst 63% deze aandoening te hebben. Bij ‘slechts’ 37% was de uitslag normaal, 20% heeft osteoporose en 43% heeft osteopenie. Het testen op osteoporose gebeurt met een DEXA-scan, dat in Suriname tot nu toe alleen door het Medisch Diagnostisch Centrum (MDC) kan worden uitgevoerd. De cijfers die het MDC heeft geregistreerd, komen overeen met internationale cijfers.

Maar toch schrikt Robert Seute, vicepresident van de Intermedgroup waar MDC deel van uitmaakt, van deze cijfers. Suriname is immers een zonnig land, waar mensen volop vitamine D zouden moeten kunnen aanmaken en dus minder risico zouden moeten lopen op botontkalking. Toch blijkt uit de aanmeldingen dat het overgrote deel van de geteste personen de aandoening heeft.

De meeste personen die positief getest zijn, zitten in de leeftijdsgroep 60-70 jaar. Van de 119 geregistreerden werden 52 personen in deze leeftijdscategorie positief getest. Verder waren er 25 personen met osteoporose of osteopenie in de leeftijdsgroep 50-60 jaar en 24 personen in de leeftijdsgroep 70-80 jaar.

In de leeftijdscategorie 20-30 jaar en 30-40 jaar is steeds één persoon positief getest. Daar spelen volgens Cindy-Jane Wesenhagen, projectmanager van het MDC, erfelijke factoren een grote rol. Geheel volgens de internationale cijfers, die aangeven dat een op de drie vrouwen en een op de zeven mannen met botontkalking kampt, blijkt uit het aantal geteste personen bij het MDC ook het merendeel van de positief getesten vrouw te zijn.

Van de personen met osteoporose of osteopenie was 64 vrouw en 12 man. Botontkalking kan leiden tot botbreuken, een kromme rug, ongewild urineverlies en evenwichtsverlies. Voldoende calcium kan het risico op deze aandoening verminderen. Calcium zit onder meer in melk en melkproducten en groene bladgroenten.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / No Spang

17-11-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics