Nickerie.Net, zondag 20 november 2011


Toeristenkaart voor alle Nederlanders 
Geplaatst: 19/11/2011

Paramaribo - Vanaf 25 november 2011 mogen alle Nederlanders, waar ter wereld, zonder een visum aan te vragen naar Suriname afreizen. In plaats daarvan komt er een toeristenkaart. Dit maakte minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken gistermiddag bekend. Bouterse maakte op 29 september, tijdens zijn jaarrede, bekend dat op 25 november, op de dag waarop ons land onafhankelijk wordt, hij de visumplicht voor alle Surinamers in diaspora afschaft. Het visumplicht voor de Suri-Nederlanders was indertijd ingesteld door Suriname als tegenmaatregel,  toen Nederland een visum plicht instelde voor Suriname tijdens het moorddadige regime van Desi Bouterse.

De doelgroep is nu uitgebreid. Niet alleen Surinamers in diaspora, maar elke Nederlandse burger. Verder geldt deze regel ook voor Canadese en Amerikaanse staatsburgers. Het stop niet hierbij. Ook inwoners van landen die deel uitmaken van de Unasur, waar Suriname nog een visumregeling mee heeft, kunnen een toeristenkaart aanschaffen. Voor Frankrijk is deze uitzondering al gemaakt.

Begin komend jaar wil de regering ook een versoepelde regeling treffen met landen in Midden- Amerika zoals Guatemala, Panama en El Salvador. Het mag ook niet lang duren voordat ook toeristen uit de Schengenlanden een toeristenkaart kunnen aanschaffen.

Lackin legt uit dat het voor ons land belangrijk was om na te gaan uit welke landen de grootste groep toeristen komen. Het was niet moeilijk om dat uit te zoeken. Na Nederland komen de meeste mensen uit Amerika, Frankrijk en Canada. Omdat ons land de potentie heeft om uit te groeien tot een toeristisch land wordt ook gekeken naar andere potentiŽle landen. Ook de handel moet op den duur van dit versoepeld systeem gaan profiteren. De bewindsman zegt dat hij zich ervan bewust is dat niet elk systeem waterdicht is. Er wordt daarom een Border Management Systeem in het leven geroepen. Deze werkarm zal erop toezien dat gespuis het land niet binnenkomt. Ook toeristen die de kaart willen misbruiken, zullen het land worden uitgezet.

De toeristenkaart kost Euro 20 of US$ 25. Hij geeft de toerist voor 90 dagen eenmalig toestemming om het land binnen te komen. De kaart kan bij elke buitenlandse vertegenwoordiger gehaald worden. Zo niet op Schiphol of bij aankomst op Zanderij. De kaart kan na aankomst en afstempeling in feite weggegooid worden. Er rusten volgens de bewindsman geen andere plichten op.

Gregory Rijssen

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / DBS / FOS Network

17-11-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics