Nickerie.Net, dinsdag 22 november 2011


Jongerencongres Swami Dayanand belicht taboeonderwerpen
Geplaatst: 22/11/2011

Paramaribo -  Stichting Swami Dayanand Leerstoel en Lezing heeft in samenwerking met Pranse afgelopen zaterdag een jongerencongres georganiseerd, met als thema’s opvoeding en seksuele relatievormen binnen de Hindoecultuur in Nederland. De discussie was heel spannend. Jongeren en ouderen hebben hun stem laten horen over verschillende taboeonderwerpen. Homohuwelijk, inter- cultureel huwelijk en de seksuele relatievormen bij Hindoestanen waren enkele van de onderwerpen. Drs. Indra Boedjarath, psycholoog en psychotherapeut, hield een inleiding over seksuele relatievormen binnen de Hindoecultuur. Tjandrika Rangoe, een ervaringsdeskundige, vertelde over ouder-kindrelaties en huwelijksproblemen onder Haagse Hindoestanen.

De discussieronde stond onder leiding van drs. Radjin Gena en Nanda Sital. Bries Mahabier, Chander Santokhi en Ramoedai Dihal waren enkele van de prominente aanwezigen. Bij de discussie hebben de jongeren duidelijk stelling genomen tegen discriminatie binnen het Hindoehuwelijk. Ze vinden dat liefde de boventoon moet voeren bij het huwelijk en geen huidskleur. Boedjarath heeft in haar inleiding gezegd dat bij Hindoes een blanke schoonzoon eerder geaccepteerd is dan in een andere cultuur. Iemand uit de zaal stelde zichzelf als voorbeeld. Zijn dochter heeft een relatie met een Antilliaan. In het begin was het heel moeilijk voor hem dit te verwerken. Hij was bezorgd over die relatie. Hij zag echter dat ze gelukkig met elkaar zijn en accepteert die relatie. Vanuit de zaal is ook gezegd dat onder de Hindoes ook gediscrimineerd wordt over huidskleur. Men is onder meer eerder geneigd met een lichtkleurige Hindoe te trouwen dan een donkerkleurige. Deze vormen van discriminatie in het Hindoehuwelijk moet tot het verleden gaan behoren.

De jongeren hebben ook hun stem laten horen over homohuwelijk. Er was een heel levendige discussie hierover. Er waren contra’s en pro’s van een homohuwelijk bij Hindoestanen. Aangevoerd is dat de Hindoegeschriften duidelijk aangeven dat een huwelijk tussen een man en een vrouw moet plaatsvinden, omdat er gezorgd moet worden voor het nageslacht. Anderzijds is gezegd dat een homohuwelijk mogelijk gemaakt moet worden. Pandits en anderen moeten over dit onderwerp gaan discussiëren en nagaan hoe het homohuwelijk mogelijk te maken. Homoseksualiteit is een maatschappelijk verschijnsel waar ook de Hindoegemeenschap niet omheen kan draaien, vonden sommigen in de zaal.

Kieran Amersing

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / Ingezonden

17-11-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics