Nickerie.Net, woensdag 23 november 2011


Ramsewak Shankar: ‘De onafhankelijkheid was een prachtig moment’ 

Geplaatst: 22/11/2011

Paramaribo -  Suriname herdenkt over drie dagen het feit dat zij 36 jaren terug onafhankelijk werd van Nederland. Voor gewezen president Ramsewak Shankar was de onafhankelijkheid 36 jaren geleden een mijlpaal, alleen is het met vallen en opstaan gegaan. ‘Er waren problemen, zelfs voor de tachtiger jaren waren die er.’ In 1980 vond de militaire coup plaats. Desondanks heeft Suriname het als land weten te overleven.

Shankar heeft de onafhankelijkheid van heel dichtbij mogen meemaken. Bij de voorbereiding van de onafhankelijkheid heeft hij in de commissie van de voorbereiding van het ontwikkelingsplan gezeten, samen met drs. Rijsdijk, ir. Frank Essed, mr. Karamatali en drs. Andre Brahim. Zij schreven het ontwikkelingsplan. Zij hebben de gesprekken over de onafhankelijkheid, die zowel in Suriname als in Nederland werden gevoerd met de Nederlandse gezagdragers, meegemaakt. De onafhankelijkheid was een prachtig moment, vooral het moment waarop de vlag van de nieuwe Republiek Suriname gehesen werd. Echter heeft hij deze dag vanuit Wageningen via de beeldbuis moeten meemaken. Shankar was toen directeur van de Stichting Machinale Landbouw Wageningen en vond dat hij deze bijzondere dag samen met zijn mensen wilde vieren .

Shankar zegt dat hij blij is dat Suriname onafhankelijk is geworden. Echter vindt hij dat de voorbereiding naar deze dag iets serieuzer had moeten zijn. De aankondiging van de onafhankelijkheid werd door premier Henk Aaron gedaan tijdens de regeringsverklaring in de Staten van Suriname. Bij de verkiezing had hij met geen woord gerept over de onafhankelijkheid. Hij had aangegeven in de Staten dat Suriname niet later dan november 1975 onafhankelijk zou worden. Er moest een aantal zaken voorbereid worden. Volgens Shankar hebben we een grondwet gehad, maar een aantal organieke wetten zijn nooit gekomen. Dat heeft gemaakt dat er een aantal problemen in het land was. Er waren problemen met het leger. Suriname had een leger, maar niets was op papier. De kwestie van de rechten van de mensen in het binnenland heeft altijd gespeeld. Zij is altijd een achtergestelde groep geweest en er moest bij de onafhankelijkheid tenminste iets over hun rechten in de grondwet meegenomen worden, meent de ex-president. De onafhankelijkheid moest komen, want Suriname moest niet door als kolonie van Nederland, maar tocht vindt hij dat het te overhaast is gebeurd.

Ir. Shankar was aanvankelijk landbouwkundige, opgeleid aan de Wageningen Universiteit. Als Hindoestaan sloot hij zich aan bij de Verenigde Hindostaanse Partij (VHP). In het zakenkabinet onder leiding van May in 1969 was hij minister van Politie en Justitie. Later dat jaar volgde het kabinet-Sedney waarin hij minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij werd. Eind 1971 gaf hij het ministerschap op om directeur te kunnen worden van de Stichting Machinale Landbouw (SML) in Wageningen. Op 25 januari 1988 werd Shankar beëdigd als president van Suriname. Op 25 december pleegde het leger een staatsgreep per telefoon, de zogeheten "telefooncoup", en zette Shankar en diens kabinet af. Shankar noemt het geen ‘telefooncoup’, maar een ‘kerstcoup’. ‘Als je aan de overkant van het paleis staat met militairen en tanks, dan is dat geen telefooncoup te noemen.’

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / DBS

23-11-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics