Nickerie.Net, dinsdag 29 november 2011


Herdenking kwart eeuw Moiwana-slachting

Nickerie - Vandaag 29 november is het precies 25 jaar geleden dat 39 personen - onder wie kinderen, zwangere vrouwen en bejaarden – vermoord werden tijdens een actie van het Nationaal Leger. Het onderzoek is nog niet begonnen. Suriname is veroordeeld door het Inter-Amerikaanse Hof en moet een strafrechtelijk onderzoek instellen.

Weerloze slachtoffers Moiwana, waaronder vrouwen en veel kinderen. Moiwana monument
Desi Bouterse, veroordeelde drugscrimineel, met de zoveelste moordpartij op zijn naam. Melvin Linscheer, een van hoofdbeulen van Moiwana slachting, nu beschermd door Bouterse middels een dikbetaalde functie op zijn privékabinet

Het dorpsbestuur Moiwana, onder leiding van Petrus Adam (Garie) zegt dat sinds 2006 de wederopbouw van Moiwana in volle gang is. Het dorp Moiwana volgens hem weer succesvol opgebouwd. Onder andere zijn er 27 woningen en een monument gebouwd. Vanmiddag zullen de sleutels van de opgeleverde woningen door de Stichting Fonds Ontwikkeling Moiwana-gemeenschap officieel worden overhandigd aan de nabestaanden. Er is een ceremonie te Moiwana vanmiddag.

Medeleven Stichting 8 december 1982 De Stichting 8 december 1982 wil op deze speciale herdenking van de massaslachting te Moiwana op 29 november 1986 haar bijzonder medeleven uitbrengen naar de nabestaanden van de slachtoffers. Het is schrijnend dat 25 jaar nog steeds geen strafrechtelijk onderzoek en vervolging van daders en verantwoordelijken is gestart.

"Onze gedachten gaan ook uit naar de nabestaanden van politie-inspecteur Herman Gooding, die het had aangedurfd dit monsterlijke misdrijf te onderzoeken. Zoals bekend werd Gooding doodgeschoten nabij het kabinet van de toenmalige bevelhebber, waarbij hij overleed.

De decembermoorden en Moiwana 1986 vormen de meest ernstige misdrijven tegen de menselijkheid zoals gepleegd onder het militaire regime van Bouterse in de periode 1980-1987", zegt de stichting in een persbericht.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / Fos Network

23-11-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics