Nickerie.Net, donderdag 01 december 2011


Spanning stijgt in Guyana  - zittende regering lijkt te winnen

Georgetown - De spanning loopt hoog op in Guyana, terwijl de telling van de stembiljetten voortduurt. Vier dagen na de verkiezingen zijn de officiŽle uitslagen van de algemene verkiezingen in Georgetown nog niet bekend. Oppositiepartijen beweren dat er onregelmatigheden zijn in verschillende wijken. Aan de andere kant eist de regerende People's Progressive Party/Civic (PPP/C) de overwinning op. De straten in de hoofdstad van Georgetown waren gisteren vrijwel leeg. De mensen gingen naar huis om eventuele confrontaties op straat tussen rivaliserende politieke aanhangers te vermijden.

Bij de presidents- en parlementsverkiezingen was er geen duidelijke koploper. Er zijn geen onafhankelijke opiniepeilingen gehouden voor de stembusgang. Voorlopige stemresultaten toonden een nek-aan-nekrace tussen de PPP/C en de coalitie van oppositiepartijen (APNU).

Rust bewaren Steve Surujbally, voorzitter van de Kiescommissie, heeft de leiders van de deelnemende partijen en coalities woensdag verzekerd dat het telproces "op geen enkele wijze in gevaar is geweest". Hij heeft een beroep op hen gedaan de rust in het land te behouden. Surujbally hoopt dat de commissie binnenkort de officiŽle resultaten kan aankondigen, na dubbele controle en waarmerken van de stemmen.

Het ontbreken van zelfs gedeeltelijke uitslagen frustreert de burgers, kandidaten en internationale waarnemers in toenemende mate. "Deze vertragingen kunnen alleen het vertrouwen in het verkiezingsproces ondermijnen en de speculatie door tussenpersonen die mogelijk willen profiteren van de situatie aanwakkeren," zei de waarnemingsmissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in een verklaring woensdag.

Veiligheidscrisis Gepensioneerde legeraanvoerder David Granger, die het Partnerschap voor Nationale Eenheid coalitie (APNU) leidt, waarschuwde dat de vertragingen bij de aankondiging van de resultaten kunnen leiden tot een 'dreigende veiligheidscrisis. " Granger en coalitiepartners hebben in een ontmoeting met de Kiescommissie gewaarschuwd om situaties als in 1997 te voorkomen. Janet Jagan werd toen in een privť ceremonie beŽdigd tot president van Guyana, temidden van rellen en plunderingen door politieke tegenstanders.

De campagne manager voor de regerende partij, minister van Landbouw Robert Persaud: "We weten dat we hebben gewonnen en dat weten ze ook. We weten niet zeker waarom ze de resultaten niet vrijgeven," vertelde hij The Associated Press. Hij gelooft dat zijn partij ongeveer 53 procent van de stemmen heeft gewonnen, wat goed is voor het presidentschap en de controle over het 65-zetels tellend parlement. Persaud gaf niet aan op basis waarvan hij deze raming maakte.

Rupert Roopnarine, APNU-kandidaat voor het premierschap, zei dat niets erop wees dat de PPP/C heeft gewonnen. Ze zijn ook niet van plan een dergelijk scenario te aanvaarden.

 

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / NSS

01-12-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics