Nickerie.Net, vrijdag 02 december 2011


Rijstboeren Wageningen woest over werkwijze LVV

Beta Debidien, 30/11/2011

WAGENINGEN - Rijstboeren in Wageningen en de Middenstandspolder zijn niet te spreken over de ondeskundigheid van de bemanning van de afdeling van LVV in het ressort Wageningen. Een recent geval waarbij het pompgemaal is opgestart om water te pompen in de dicht begroeide hoofdaanvoer, is niet aannemelijk voor de boeren.

“Ze hebben de boeren altijd beschuldigd, dat zij hun deel van de infrastructuur niet onderhouden, waardoor zij geen irrigatiewater kunnen krijgen om de inzaai te plegen. Nu weten zij zelf niet hoe en wanneer water beschikbaar te stellen voor de boeren”, zegt Jay Gokoel, landbouwer in Wageningen.

Dit is een dichtbegroeide irrigatieleiding in de Middenstandpolder. Door de begroeiing kunnen achtergelegen gebieden geen water trekken uit het irrigatiesysteem.-dWTfoto/ Beta Debidien.

Gokoel heeft geen goed woord over voor de bemensing van het ministerie in het rijstdorp. Hij verwijt haar ondeskundigheid. “Zelfs een kleine jongen kan begrijpen, dat het water niet en nooit zal stromen door een aanvoerleiding die helemaal dichtgegroeid is. We hebben nu situaties waar het water over de kleidammen stroomt”, zegt Gokoel.

Reactie bondsvoorzitter Voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie, Harinandan Oemraw, zegt dat hij sedert januari de leiding van het ministerie heeft gevraagd om de 22 kilometer lange hoofdaanvoer op te schonen. Als de aannemer één kilometer per dag schoonmaakt, dan heeft hij ongeveer drie weken nodig voor het project. “Er resten dan slechts enkele dagen in de door de overheid vastgesteld inzaaiperiode. Hoe denkt minister Hendrik Setrowidjojo van LVV dat ongeveer 9.000 hectare areaal in dat gebied zal worden ingezaaid?, vraagt Oemraw zich af.” Volgens Oemraw is het voor het eerst voorgekomen dat voor éénzelfde project drie keer inschrijvingen gehouden moeten worden. Hij maakt zich zorgen over de situatie, omdat de boeren nu ongeveer midden in de inzaaiperiode zitten en nog geen korrel padie hebben ingezaaid in Wageningen. Bovendien is in de Middenstandspolder slechts één procent van de ongeveer 1.600 hectare beschikbare areaal benut. De SPBA-voorman heeft hulp ingeroepen van Badrisein Sital van het Rijstorgaan. Hem is gevraagd te bemiddelen, zodat goedkeuring wordt gegeven voor het opschonen van de hoofdaanvoer in Wageningen.

Machines Coördinator van LVV Regio-West, Jagnanan Ganpat, bevestigt het probleem. “We hebben al machines gestuurd om de problemen op te lossen, zodat boeren over water kunnen beschikken om hun arealen te kunnen inzaaien”, belooft Ganpat. Hij weerspreekt dat er ondeskundigheid is op de afdeling in Wageningen. “Waneer we water pompen, hebben de boeren een probleem en wanneer we niet pompen, hebben ze ook een probleem. Bepaalde boeren weten zelf niet wat ze willen”, aldus Ganpat.-.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / dWT

02-12-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics