Nickerie.Net, dinsdag 06 december 2011


Waarneming ruimtetelescoop Kepler bevestigt vondst 'bewoonbare' planeet

ANP

De Kepler ruimtemissie heeft bevestigd dat de ruimtetelescoop een planeet heeft ontdekt op een 'bewoonbare' plek buiten ons zonnestelsel. Dat meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vandaag. Franse wetenschappers bevestigden dit jaar dat ze de allereerste 'exoplaneet' hadden gevonden die zich op een plek bevindt die voldoet aan de belangrijkste eisen voor leven. Kepler 22b, die voor het eerst in 2009 werd gezien, is echter de eerste planeet die de NASA kan bevestigen.

Kepler 22b staat op de 'juiste' afstand van de ster waar hij omheen draait. Daardoor is op de planeet mogelijk water aanwezig en zijn atmosfeer en temperatuur wellicht geschikt voor leven. Of de planeet ook echt die voorwaarden voor leven herbergt, blijft echter de vraag. Het hemellichaam is zo'n 600 lichtjaar verwijderd van de aarde en is ruim 2 keer zo groot als onze planeet. In zijn zoektocht kijkt de Kepler-ruimtetelescoop naar ongeveer een kwart procent van de sterrenhemel. In dat minieme gebied heeft de Kepler sinds 2009 al meer dan 1200 planeten gezien.


Impressie van de planeet Kepler 22b NASA

Redactie Nickerie.Net: Het plaatje hiernaast is geen foto van de planeet. Het is slechts een illustratie (artistic impression) van de Nasa, hoe het eventueel zou kunnen uitzien. Wat Nasa in werkelijkheid heeft waargenomen, is slechts fluctuatie van de lichtsterkte van een object om een ster heen en op grond van de herleidde berekeningen is slechts een schatting van de afstand gemaakt tussen de ster en het circulerende object.

 

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / ANP /NASA

06-12-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics