Nickerie.Net, zondag 11 december 2011


Stichting 8 december 1982 vraagt herstel voorzieningen voor fatsoenlijke en goede rechtsgang 
Geplaatst: 09/12/2011

Paramaribo -  De minister van Justitie en Politie zal heel binnenkort een schrijven ontvangen van de Stichting 8 december 1982 en de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV), waarin beide organisaties zullen aangeven dat de ondersteuning en facilitering van het 8 decemberstrafproces vanuit het ministerie van Justitie en Politie sterk en structureel verminderd is. Sunil Oemrawsingh, voorzitter van Stichting 8 december 1982, deed gistermiddag bij de kranslegging bij het nationaal monument Bastion Veere een ernstig beroep op de minister van Justitie en Politie om alles in het werk te stellen om te herstellen wat kapot is gemaakt aan voorzieningen voor een fatsoenlijke en goede rechtsgang van het 8 decemberstrafproces. Dit, door de negatieve maatregelen die onder zijn verantwoordelijkheid zijn getroffen, te herroepen.

Voorzitter Oemrawsingh bracht gisteren in herinnering dat de 15 mannen, de 15 helden volgens Oemrawsingh, zonder vorm van proces door het militaire regime op 8 december 1982 zijn doodgeschoten. ‘15 mannen die van hun leven zijn beroofd door moordenaarshand, en slachtoffer zijn geweest van het verderfelijk systeem van onderdrukking en dictatuur.’

“De twee grote Surinaamse leugens van de 20ste eeuw, met name dat de 15 mannen op de vlucht zijn doodgeschoten en dat zij samen met de Amerikaanse CIA een coup zouden plegen eind 1982, worden langzaam maar zeker tijdens het 8 decemberstrafproces achterhaald. Doordat de waarheidsvinding tijdens dit proces steeds solidere vormen krijgt, zuiveren wij ook verder het geweten van ons volk”, aldus Oemrawsingh.

“We hebben op 8 december 1982 een legende geërfd: een verhaal van moed en opoffering, en daarmee ook, een dieper geloof in onszelf en onze democratie, en een dieper begrip van wat het betekent om Surinamer te zijn. Op 8 december gaan Surinamers en anderen naar huizen van gebed, monumenten en begraafplaatsen, om de 15 zonen van Suriname te eren en te herdenken”, zei Oemrawsingh.

Hij merkte op dat in het Fort Zeelandia, de herinnering opgehaald wordt hoeveel werd gegeven door deze 15 voorvechters van de democratie, ‘zodat wij deze dag en elke dag in vrijheid genieten’. “Bij deze hulde aan de 15 mannen willen wij ook meenemen allen -die niet meer in ons midden zijn, en zij die er gelukkig nog zijn- die gedurende de jaren van militaire dictatuur en onderdrukking en daarna, hun bijdrage geleverd hebben aan herstel van de rechtsstaat en de democratie.”


Widjai Ganesh
 

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / DBS

09-12-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics