Nickerie.Net, vrijdag 16 december 2011


'Aukaners hebben koning verloren'

Drie Tabbetje (Suriname) - Een wijs man, een koning, iemand die luisterde, maar niet onder de indruk was van machthebbers. Zo wordt de op 1 december overleden granman Gazon Matodja vaak getypeerd. Zaterdag 17 december wordt hij in Utrecht herdacht.

Emmy Boland kende de granman ruim dertig jaar. Ze werkte als verpleegkundige in het Surinaamse binnenland. Ze heeft respect voor Gazon en condoleert het Aukaanse volk. "Ik ken hem als een wijs mens. Als er een vete was dan hoorde hij alle partijen." Hij hield van zijn mensen, zegt ze, en hij was een man met humor.

Boven partijen De granman stond boven de partijen, ook tijdens de Binnenlandse Oorlog. Niet alleen het leger van Bouterse, maar ook het Junglecommando van Ronnie Brunswijk (een Aukaner) kreeg geen toestemming om zich op Drietabbetje te stationeren. "Granman riep een grote vergadering bijeen en hij besloot dat het Junglecommando de volgende dag weg moest zijn." De zwaarbewapende commandoleden werden met de boot van de granman weggevoerd. Uiteindelijk bemiddelde de granman in de vrede tussen beide partijen in 1991.

Granman Gazon Matodja maakt laatste reis 'Granman Gazon was inspirator en wijs man' Herdenking Gaanman Gazon Matodja in Nederland

Ook de Amerikaanse professor Ken Bilby heeft granman Gazon goed gekend. Hij deed onderzoek naar de Aukaanse muziek en was een goede vriend van de granman. Billy schrok van het nieuws dat Gazon was overleden. Hij zegt dat de Aukaners een koning hebben verloren.

Begrafenis

De begrafenis van de granman zal in ieder geval niet dit jaar zijn, zegt André Pakosie, kapiten van de Aukaners in Nederland. Het kan daarna nog even duren voordat de opvolger van de granman bekend gemaakt wordt.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / RNW

15-12-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics