Nickerie.Net, woensdag 21 december 2011


Fitch: Kredietwaardigheid Latijns-Amerika stabiel in 2012

Fitch Ratings verwacht dat de onafhankelijke kredietwaardigheid in Latijns Amerika over het algemeen stabiel zal blijven in 2012. Alleen de Dominicaanse Republiek is positief gewaardeerd. Fitch baseert zijn voorspelling op de positieve kredietcyclus van de afgelopen 12 tot 18 maanden.

Dit jaar zijn acht landen opgewaardeerd BraziliŽ, Chili, Colombia, Costa Rica, Panama, Peru, Suriname en Uruguay. Deze hogere waarderingen weerspiegelen volgens het bureau al de verbeterde risicoís. Een gezond economisch beleid, matige externe en budgettaire onevenwichtigheden, bescheiden overheidsschulden en een aanzienlijk verbeterde externe liquiditeit, maken dat de regio beter bestand is tegen ongunstige externe schokken.

'Fitch verwacht dat het reŽle Bruto Binnenlands Product (BBP) van Latijns-Amerika zal afnemen; van 3,9 procent in 2011 tot 3,4 procent in 2012. De exporten zullen te lijden hebben onder de zwakke buitenlandse vraag. Ook voorspelt Fitch vertraging van de binnenlandse vraag als gevolg van de surplus van de externe sector en de zwakkere consumenten en het ondernemersvertrouwen.

Matige groei De grotere economieŽn van BraziliŽ en Mexico zullen in een gematigd tempo groeien van 3 naar 3,2 procent. Colombia, Panama, Peru en Uruguay zullen naar verwachting met meer dan 4 procent groeien, aangezien deze landen blijven profiteren van een grotere macro-economische stabiliteit en sterke directe buitenlandse investeringen. Volgens Fitch zal de groei van ArgentiniŽ fors vertragen tot 4 procent in 2012. Daartegenover staat dat de economie van Venezuela zich herstelt en naar verwachting volgend jaar stoom krijgt. El Salvador en Jamaica zullen volgens de voorspelling van het ratingsbureau in 2012 de minst dynamische performers zijn in de regio. Beide landen kampen met beperkte beleidsruimte om de binnenlandse vraag te stimuleren.

Als gevolg van de economische vertraging en de verruiming van de mondiale grondstoffenprijzen, zal naar alle waarschijnlijkheid de inflatie verminderen in 2012. "Hoewel een escalatie van de crisis in de eurozone kan leiden tot een toename van de risico-aversie en uitstroom van kapitaal en daarmee tot waardevermindering van de regionale valuta's, hebben de inflatie doelen de geloofwaardigheid in de centrale banken vergroot," zegt Shelly Shetty, hoofd van Fitch Group in Latijns-Amerika.

ďDe internationale reserves van de regio blijven op historisch hoge niveaus Ė US$ 750 miljard tegen het einde van het jaar-, waardoor verschillende landen de flexibiliteit hebben om direct in te grijpen als er sprake mocht zijn van versnelde kapitaaluitstroom door verslechterende externe omstandigheden. "

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / NSS

20-12-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics