Nickerie.Net, zaterdag 24 december 2011


Vader vuurwerkslachtoffer: ‘Bombel afschieten mag niet meer zolang ik leef’

Geplaatst: 23/12/2011

Paramaribo -  ‘Zolang ik leef, mag er geen enkele bombel meer afgeschoten worden thuis. Er wordt ook geen bombel of vuurwerk gekocht. Daarom hebben we dit jaar niets gekocht’, reageert de vader van de 10-jarige Abisekh Ramnath tegenover Dagblad Suriname. Zijn zoon, toen 9 jaar oud, behoorde het afgelopen jaar bij de jaarwisseling 2010-2011 tot de meest ernstige slachtoffers van vuurwerkongevallen. Het ongeluk vond plaats in het district Nickerie. Abisekhs rechterhand werd zodanig verbrijzeld dat alle vijf vingers geamputeerd moesten worden.

Het was 31 december omstreeks 8 uur ‘s avonds. Vader Ramnath was aan het werk, terwijl zijn echtgenote bezig was eten te scheppen voor de 3 kinderen. Nietsvermoedend pakte Abisekh een Coloured Flower (knaller), ging ermee op het erf, maakte deze aan en gooide het vervolgens op straat. De bombel ging echter niet meteen af. Op dat moment riep zijn moeder hem om aan tafel te komen. Abisekh dacht om de bombel op een nader tijdstip af te schieten. Hij pakte het op en rende ermee naar binnen. De bombel ging in het huis met een knal af, in het bijzijn van de moeder en de overige kinderen van 10 en 4 jaar oud. Abisekh moest de jaarwisseling in het ziekenhuis doorbrengen. Hij heeft bijkans 2 weken daar gelegen.

Aan het ongeval heeft Abisekh een trauma overgehouden en durft geen enkel vuurwerk aan te raken. Ook de twee jongere kinderen in het gezin, die thans 11 en 5 jaar oud zijn en het geval van dichtbij hebben meegemaakt, zijn er huiverig voor om vuurwerk af te schieten. ‘Ik dank God dat mijn zoon nog tussen ons is. Want het zou ernstiger zijn afgelopen’, zegt de vader. De rechterhand is zwaar gehavend. De vingers zijn weg. Zijn zoon heeft moeten wennen om zijn linker hand te gebruiken, hij was immers rechtshandig. Maar nu weet hij zich aardig te behelpen, vertelt zijn vader. Hij doet een dringend beroep op ouders en verzorgers erop toe te zien dat hun kinderen niet met vuurwerk spelen.

Abisekh is leerling van de OS Groot Henar. Het afgelopen jaar zat hij in de derde klas. Hij bleef zitten. Volgens het schoolhoofd Widja Ganpat gaat het dit schooljaar redelijk goed. Vanwege het ongeval had hij veel verzuimd. Dit heeft ertoe geleid dat hij moest doubleren. Gedurende zijn ziekteverzuim toen hij thuis bleef, leerde hij al schrijven met zijn linkerhand. Deze moest alleen verfijnd worden nadat hij de school weer bezocht. Ook de school van Abisekh heeft kinderen, ouders en verzorgers op het hart gedrukt heel voorzichtig om te gaan met bombel en vuurwerk. Vanaf vandaag mag er vuurwerk worden verkocht en afgeschoten in Suriname. Dit duurt tot 2 januari van het volgend jaar.


Asha Bhagwat

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / DBS

24-12-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics