Nickerie.Net, dinsdag 27 december 2011


Nickeriaanse rijstboeren moeten opnieuw bloeden voor kunstmestmonopolen

Nickerie - De Nickeriaanse gemeenschap die vrijwel volledig afhankelijk is van de rijstbouw, worden opnieuw overgeleverd aan kunstmestmonopolen. Het is voor hen betalen of barsten. Grootverbouwer Manglie is ineens een kunstmesthandelaar geworden en wel een monopool die kan doen met de prijzen wat hij wil. De ureumlading, die rijstmagnaat Imro Manglie heeft geļmporteerd, is sedert vrijdagmiddag uitgeladen in het district Nickerie. Door de late aankomst is meteen overgegaan tot verkoop en distributie. Er is alvast 2500 ton aan ureum binnengehaald. Dit zegt voorzitter Harrinanan Oemraw van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) aan NSS.

Volgens Oemraw biedt Manglie tot nu toe de beste prijs voor ureum. Het gaat om SRD 2500 per ton, hetgeen neerkomt op SRD125 per baal van 50 kilogram. Oemraw zegt dat deze hoeveelheid de landbouwers kan helpen aan hun eerste bemesting. De huidige prijs van Manglie, omgerekend USD 760 per ton is stukken hoger dan het afgelopen seizoen. In Augustus kostte een ton kunstmest bij 'Manglie & Doekhie' nog USD 650,- en bij Atcar Chemicals moesten de boeren USD 600,- per ton neertellen. De tweede lading wordt in de tweede week van januari verwacht. Het zal wederom om 2500 ton aan ureum gaan. De meeste landbouwers hadden de kunstmest hard nodig voor hun eerste bemesting, waardoor er lange rijen ontstonden bij de aankoop ervan.

Oemraw zegt dat er tot nu toe slechts 14500 hectare ingezaaid is door de landbouwers. Voorlopig regent het veel, waardoor bepaalde gebieden last hebben van overtollig water. Dit is volgens de SPBA-topman geen probleem, omdat het water spoedig weg zal trekken. De inzaaiperiode loopt tot 31 december van dit jaar. Volgens Oemraw zullen heel wat boeren dit limiet niet halen vanwege allerlei obstakels in de rijstsector. Hij verwacht dat dit seizoen veel minder ingezaaid zal worden.

Verziekte markt

De Nickeriaanse boeren worden jaarlijks geconfronteerd met de kunstmestspook die net op tijd weet op te duiken.  Niet genoeg verkrijgbaar, onbetaalbare prijzen, vrijwel nooit iets in het voordeel van de boeren. De rijstmarkt in Nickerie is nu compleet uit balans. Grootverbouwer Manglie die grote lappen ontgonnen grond, waaronder de stalweide,  via politieke vrienden gratis heeft gekregen, kan nu woekerwinsten maken en hierdoor zijn gratis verworven gronden verbouwen met bloedgeld. De kostprijs van de boeren wordt verder omhoog gejaagd, waardoor de concurrentiepositie van Suriname verder verslechtert. Met dit argument kunnen de opkopers de boeren aftroggelen met lagere opkoopprijs, vaak ver onder de kostprijs. De grote winnaars hierin zijn de opkopers - weliswaar met mindere marge,  maar vooral de kunstmestverkoper en de banken - omdat zij vooral op de rente verdienen vanwege het feit dat de kleinere boeren door geleden verliezen hun leningen niet tijdig kunnen betalen en hierdoor de rente door blijft tikken. Ook regering Bouterse heeft volledig gefaald met het oplossen van het kunstmestprobleem. Twee prominente NDP-ers, de heren Manglie en Doekhie, die het Nickeriaanse volk afgelopen seizoen wapperend met NDP vlag flink hebben bedrogen met hun kunstmestzwendel, zijn inmiddels met fikse ruzie uit elkaar gegaan vanwege onenigheid over de verdeling van de buit.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / NSS / FOS Network / Ingezonden

27-12-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics