Nickerie.Net, donderdag 29 december 2011


Verdachte prijsstelling 'regeringskunstmest' door Manglie

Geplaatst: 287/12/2011

Nickerie -  De veelbeloofde kunstmest door de regering is vrijdagmiddag in Suriname gearriveerd. Volgens DBS is deze binnengehaald door Imro Manglie. Een ton wordt voor SRD 2.500 (USD 745) verkocht, terwijl de prijs per baal SRD 125 bedraagt. Een baal is 50 kilogram kunstmest. De prijs van de particuliere leverancier van kunstmest, Atcar, waar de rijstboeren altijd terecht waren, is SRD 127,50 per baal. Volgens de voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie, Harrynannan Oemraw, was er op de eerste dag al een stormloop van padieboeren voor de aanschaf van kunstmest. Deze kiezen voor Manglie vanwege het prijsverschil van SRD 2,50 per baal. Het afgelopen seizoen was er een prijsverschil van USD 40 per ton. Zo kostte een ton kunstmest van Atcar USD 600, terwijl Manglie deze verkocht voor een bedrag van USD 640. Volgens geruchten in het district heeft Manglie  de kunstmest voor een heel lage prijs ingekocht met behulp van enkele NDP toppers uit Paramaribo en heeft nu de prijs net onder prijs van Atcar vastgesteld. De hoge winsten die ermee worden behaald,  worden verdeeld onder de figuren die de goedkope import mogelijk hebben gemaakt. 

Volgens Oemraw van SPBA worden alle rijstbouw inputs duurder, alleen de Surinaamse rijst wordt niet duur”, laat de SPBA-topper geïrriteerd horen. Momenteel is bijkans 15.000 tot 16.000 hectare aan padie ingezaaid. Gelet op het late tijdstip waarop de inzaai is begonnen en de stelling van de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, dat er slechts tot 31 december ingezaaid kan worden, vreest Oemraw dat er niet eens een areaal van 20.000 hectare ingezaaid zal kunnen worden.

De late inzaai is volgens hem te wijten aan het ondeskundig beleid van het ministerie van LVV. ‘We hebben te laat water gekregen.’ Tegen deze achtergrond zullen de rijstboeren toch in overweging nemen om in te zaaien tot 15 januari. Oemraw: ‘We hadden altijd rijstdeskundigen op het ministerie. Deze mensen zijn evenwel na de aankomst van deze minister stuk voor stuk naar huis gestuurd. Nu hebben ze alleen papieren beleidsmakers op het ministerie, die alleen okers kunnen tellen. Ze kunnen het ministerie opdoeken en het geld dat ze aan salarissen betalen, liever investeren in de rijstsector.‘

Volgens Oemraw hebben de boeren thans te kampen met wateroverlast. ‘En niemand van het ministerie die een oriëntatiebezoek komt brengen. De situatie doet zich al 4 dagen voor en we hebben niemand van LVV gezien.’ Het afgelopen seizoen is 29.000 hectare ingezaaid. Er is 2.500 ton binnengebracht vrijdag. Het ligt in de bedoeling om deze hoeveelheid de komende maand weer binnen te halen.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / DBS / Ingezonden / FOS Network

28-12-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics