Nickerie.Net, vrijdag 30 december 2011


Vertrekkende korpschef Martin Sitalsing wil meer internetpolitie

 ENSCHEDE - Korpschef Martin Sitalsing van de politie in Twente vindt dat er minder geïnvesteerd moet worden in blauw op straat en meer in internet- en informatierechercheurs. Daarvoor pleit Sitalsing vrijdag in de Volkskrant.

Korpschef Martin Sitalsing (Foto Wereld Omroep)

„Door de juiste informatie te verzamelen, kun je mensen tijdig op andere gedachten brengen en criminelen een poot dwars zetten”, aldus Sitalsing. „De politie moet zich veel meer richten op preventie.” Sitalsing vertrekt volgende maand bij de politie. Hij wordt directeur van Bureau Jeugdzorg in Groningen.

Volgens minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) is de aanpak van cybercrime de komende jaren een van de landelijke prioriteiten van de politie. Afgesproken is dat daarin meer wordt geïnvesteerd, zodat er ook meer specialisten op dit gebied bij de politie komen. Dat moet er in 2015 toe leiden dat er vier keer zoveel cybercrime-zaken worden gedraaid als nu, aldus een woordvoerder van de bewindsman.

De nieuw te vormen 'nationale politie', die de huidige 26 korpsen vervangt door tien politieregio's, maakt Sitalsing niet meer mee. Hij maakt zich zorgen over de toenemende invloed van de politiek op het politiewerk. „Ik vrees dat de minister zich straks voor ieder lokaal incident moet verantwoorden in de Tweede Kamer. Dat kan handelingsverlegenheid tot gevolg hebben.” Sitalsing is bang dat het straks belangrijker wordt voor de politie om je aan de procedure te houden dan om het probleem op te lossen. „Zodat je aan de minister kunt zeggen: sorry dat de patiënt is overleden, maar de procedure is wel goed doorlopen.”

Opstelten ziet dit anders. Volgens hem zal de politieke invloed op het politiewerk helemaal niet toenemen. Het gezag van de burgemeester wordt juist versterkt, aldus de minister.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / Telegraaf / RNW

30-12-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics