Nickerie.Net, zaterdag 31 december 2011


Bouterse verleent gratie aan medecrimineel, moordenaar en pleegzoon Romano Meriba

Paramaribo - Surinamers schamen zich om het recente besluit van Desi Bouterse om gratie te verlenen aan zijn pleegzoon, die qua misdaden duidelijk in de voetsporen is getreden van van zijn pleegvader. Het gaat hier om Romano Meriba, die in februari 2002 een granaat wierp in de tuin van de Nederlandse ambassadeur. Hij heeft ook een doodslag en een beroving op zijn kerfstok. De ergernis van de Surinamers wordt nog groter door een zeer ongeloofwaardig verhaal van de heer Eugene van der San, directeur van Bouterses prive kabinet, tegenover De Ware Tijd. Volgens velen heeft Bouterse met deze gratieverlening de fragiele rechtstaat opnieuw gewetenloos geschoffeerd.

Roofmoordenaar Romano Meriba - pleegzoon van veroordeelde drugscrimineel en moordverdachte Desi BouterseOpmerkelijk detail: de 27-jarige ex-gedetineerde, die niet alleen voor het werpen van de granaat een gevangenisstraf van vijftien jaar moest uitzitten, maar ook wegens doodslag op een Chinese winkelier, is Romano Meriba, een pleegzoon van president Bouterse. “Maar dat heeft niks met het besluit te maken. De gratie is verleend op basis van sterke, juridische argumenten. Al in 2005 tekende de man hoger beroep tegen het vonnis. Dat verzoek is binnen de redelijke termijn nooit afgehandeld, waardoor hij in aanmerking is gekomen voor een collectieve gratieverlening”, zegt Van der San.

De Nederlandse ambassade wil tegenover De Wereldomroep niet reageren op het besluit van Bouterse. “Wij hebben dit, net als iedereen, donderdagochtend vernomen in de Surinaamse media. Verder geen commentaar”, meldt een woordvoerder.

Gefronste wenkbrauwen Uit verschillende hoeken klinkt intussen kritiek. Zo noemt oppositielid Chandrikapersad Santokhi (VHP), voormalig minister van Justitie en Politie, het 'een beslissing die onder Venetiaan nooit zou zijn genomen'. “Personen die anderen van het leven hebben beroofd, verdienen geen gratie.” Enkele anonieme strafrechtadvocaten zeggen in De Ware Tijd dat de zaak 'hun wenkbrauwen doet fronsen'. “Wij zouden wel eens willen weten op basis van welk voorbereidend werk de president die beslissing heeft genomen. De strafmaat is niet zomaar opgelegd, die kun je pas na zorgvuldige afweging opheffen.”

Schade aan de residentie van de Nederlandse ambassadeur na de aanslag in 2002.Sporen van granaatontploffing bij de woning van de Nederlandse ambassadeur

Niet alleen in 2002 zijn Nederlandse diplomaten in Suriname het doelwit geweest van gewapend geweld. In januari 1999 werden enkele ruiten van de ambassade kapotgeschoten. Volgens de politie pleegde de schutter toen een 'wanhoopsdaad', omdat hem een visum was geweigerd. In november 1997 werden twee schoten gelost op alweer de residentie van de ambassadeur. In oktober 2001 werd de ambassade ontruimd na een telefonische bommelding.

Bij de granaataanslag in 2002 vielen geen gewonden en was er enkel sprake van 'geringe materiële schade'. De woning van de ambassadeur was doelwit voor Meriba omdat personeel van de Nederlandse ambassade een paar dagen eerder een andere roofoverval had kunnen verhinderen. Bouterses pleegzoon had het toen gemunt op de inzittenden van een personenauto die op de weg van Zanderij naar Paramaribo reed. Ambassadepersoneel dat toen per toeval achter de wagen van het bedoelde slachtoffer reed, kon de overval verhinderen. Om wraak te nemen werd een granaat in de tuin van de ambassadeur gegooid.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / RNW / DBS / FOS Network / Ingezonden

30-12-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics