Nickerie.Net, vrijdag 13 januari 2012


Auditeur-militair wacht met eis tegen Bouterse

Paramaribo - Auditeur-militair Roy Elgin gaat in het 8 december strafproces pas met het requisitoir (vordering) komen als alle getuigen en verdachten gehoord zijn. Vandaag is de laatste getuige, de Nederlander Peter van Haperen, gehoord in de zaak tegen hoofdverdachte Desi Bouterse. De volgende stap in het proces is de eis tegen Bouterse.

Auditeur-militair Roy Elgin

Elgin zei op de zitting in Boxel dat het Openbaar Ministerie wacht met de eis totdat in de burger en militaire kamer alle getuigen zijn gehoord en de verdachten die komen opdagen, zijn verhoord. Hij wees erop dat hoewel de zaken apart behandeld worden, hier sprake is van een strafbaar feit gepleegd in vereniging na kalm en diep beraad. De verdachten wordt moord en uitlokking tot moord ten laste gelegd op vijftien mannen die 8 december 1982 zijn gemarteld en om het leven gebracht.

Wachten op de rest

In de burgerkamer (die alleen door burgerrechters gevormd wordt) is de zaak van Bouterse, Arthy Gorré , Jimmy Stolk en Etienne Boerenveen behandeld. Op Bouterse na zijn de drie anderen verhoord. De hoofdverdachte is nooit komen opdagen tijdens het proces dat sinds 30 november 2007 gaande is. Een verdachte is niet verplicht te verschijnen, een getuige wel.

De militaire kamer (naast de president van de krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, hebben hier twee militaire rechters ook zitting) zal op 27 januari weer bijeen komen. Dan gaat de zaak voor van Roy Esajas, Imro Themen en Errol Alibux. Esajas wordt verhoord, terwijl bij de twee andere zaken nog getuigen à decharge (ten voordele van de verdachte) gehoord zullen worden, waarna het verhoor eventueel op dezelfde dag zal plaatsvinden.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / NSS

13-01-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics