Nickerie.Net, donderdag 09 februari 2012


Bouterse levert Suriname over aan alliantie van schurkenstaten

Suriname ondersteunt burgermoorden Syrië?

Suriname is hard op weg een kleine schurkenstaat te worden. Suriname heeft naar verluidt een verzoek gedaan om tot een alliantie van landen te behoren die een offensief begonnen tegen de USA-invloed in de regio. Door standpunten van deze groep (Alba) toont nu ook Suriname sympathie aan de Syrische regering die bezig is de eigen burgerbevolking als muskieten neer te maaien. Zo worden de pogingen van Suriname en St. Lucia om deel uit te maken van de Alba (Bolivarian Alliance for the People of Our America) in de internationale media gebracht. Deze politieke alliantie wordt in de internationale media aangeduid als links, dat in onze regionale politiek betekent als militair gerelateerd, dictatoriaal georiënteerd, antidemocratisch, radicaal en anti-Amerkaans.

 

De Alba is in 2004 opgericht en is een politieke beweging die zich keert tegen de Amerikaanse hegemonie in de voormalige achtertuin.  Het is niet gek dat deze alliantie als links wordt aangeduid: landen als Venezuela, Cuba, Ecuador, Bolivia en Nicaragua zijn de grote jongens, en met name Venezuela aan het roer. Onze president voelt zich kennelijk als een vis in het water in dit gezelschap. De Alba is bezig om draagvlak te zoeken in de regio. Zwakke broeders die vanuit de grondwet geen linkse aspiraties behoren te hebben, zullen als eerste ten prooi vallen van het ronselgedrag van Chavez als er sprake is van zwak leiderschap. Dominica, St. Vincent and the Grenadines en Antigua and Barbuda maken de groep van 8 compleet. Suriname en Sint Lucia zullen de groep compleet maken.

 

De Amerikaanse regio omvat echter circa 30 landen. Wat de noodzaak van Suriname is om aansluiting te zoeken bij de Alba is totaal onbekend. De DNA is nooit in enige mate geraadpleegd voor het verzoek tot aansluiting. Suriname wordt met de gewenste aansluiting een links georiënteerd land. In een persbericht werd door het kabinet van de president verduidelijkt dat de uitnodiging van Suriname bij de bijeenkomst in Caracas mede kwam door de positie van Suriname als schakel binnen de Caricom en Unasur. Dat is iets dat politiek Suriname nu graag wil horen. Veel waarde aan deze uniek strategische positie die Suriname onvervangbaar maakt, moet niet gegeven worden. Het kabinet geeft aan dat Suriname zich meer wil verbinden met de regio, om zo zijn afzetmarkten te vergroten. Dit zou ook het doel van Alba zijn. Niets is echter minder waar. De Alba haalt het Amerikaanse nieuws door haar vergaande aantijgingen en verbale aanvallen op de USA. De vraag die in dit kader rijst, is of Suriname als Caricom-voorzitter niet voorzichtiger moet omgaan met allianties gedurende zijn voorzitterschap. De voorzitter heeft immers een vertegenwoordigende functie en de uitnodiging zou volgens het kabinet een Caricom-insteek hebben.

 

Hoe zal het verzoek van Suriname om tot de linkse groep te gaan behoren overkomen in de Caricom? Het is bekend dat er een aantal landen zijn, waaronder Jamaica, waar er minimaal 2 keer sinds het aantreden van Bouterse negatief is geschreven over zijn nationaal en regionaal leiderschap vanwege de background van deze president. Bovendien is het een vraag in hoeverre het voor de sociaaleconomische strategie van ons land – want aan deze strategie staat het buitenlands beleid en de diplomatie ten dienste – raadzaam is om bepaalde vrienden te maken en bepaalde diplomatieke banden te grabbel te gooien.

 

Het gevoel bestaat dat een aantal personen politiek Paramaribo heeft gecoupt en het land, for whatever reason, sleept naar regionale avonturen. Is het raadzaam om ruzie te zoeken met de USA ( en andere grotere landen) ter wille van een vriendschap met landen als Venezuela, Cuba, Ecuador, Bolivia en Nicaragua? De Alba wordt uitgemaakt door arme en kleine landen met een linkse invalshoek. De grote landen op het continent z.a. Argentinië en Brazilië doen niet mee. Chavez probeert Argentinië te paaien door aan te geven dat Venezuela bereid is Argentinië te steunen in een oorlog om de Falkland-eilanden. Alhoewel er spanningen zijn en er een druk is vanwege de komende viering van 30 jaar Falkland-oorlogen, zal het primair Argentinië zijn die in oorlog zal zijn. Dit land heeft immers een aantal economische uitdagingen aan te gaan, oorlog hoort daar niet bij.

 

Frappant is wel dat alhoewel het kabinet praat van het bezoeken van een vergadering gericht op exportbevordering, de Miami Herald praat over aanvraag van lidmaatschap. Waarom wordt getracht dit stukje geheim te houden? In de Britse Telegraph wordt gemeld dat Alba wel wat ziet in een regionale oorlog met de USA in verband met de Falkland-eilanden. Het wordt dan Argentinië en Venezuela en later Alba (Cuba, Ecuador, Bolivia en Nicaragua) en vanwege onze wonderbaarlijke geografische positie ook Suriname tegen grote broer USA. Mooie alliantie is dat met een mooie oorlog waarnaar Chavez zo hongerig is, met kennelijk ook ‘mooie’ gevolgen voor onze economie en het voortbestaan van onze minuscule bevolking.

 

Waar was Bouterse naar toe in het weekend in Caracas? Het kabinet zal het niet zeggen, maar hij was op een meeting waar de 8 anti-Amerikaanse landen een sweri maakten om hechtere economische banden te hebben in de strijd tegen de USA. Die hechte band moet blijken uit een eigen regionale bank (a la IDB) en een eigen virtuele currency (sucre) om uiteindelijk de US dollar gedeeltelijk in de ban te doen.

 

Opvallend is dat op de Alba-meeting sympathie is uitgesproken voor de Syrische regering, een zeer buitengewoon standpunt waarmee ook Suriname wordt geassocieerd aangezien de Syrische president verantwoordelijk wordt geacht voor systematisch uitmoorden van vreedzame protesterenden in zijn land. Suriname behoort tot de weinige landen in de wereld die geen bezwaar heeft zich te associëren met settings die hedendaagse mensenrechtenschendingen ondersteunen. Dat is het resultaat van het apart buitenlands beleid van onze president en zijn adviseurs. Heeft de DNA een standpunt inzake Syrië en Assad aangenomen? Of telt alleen het standpunt van enige mensen binnen de NDP?

 

De meeting in Caracas was geen lichte kost. De Ecuadoraanse president Rafael Correa riep de leden op om de Summit of the Americas in april in Colombia te boycotten als Cuba niet erbij is. De kleinere landen moeten nu sancties treffen tegen de grotere landen, waarmee gedoeld werd op de USA. Landen moeten visa invoeren voor Amerikanen totdat de sancties op Cuba zijn opgeheven. Is deze regering voor een meer moeilijkere gang van Amerikanen naar Suriname? Is Bouterse tegen eventuele boycot door Suriname van de Summit?

 

Wat wij nu zien is een herhaling van het buitenlands beleid uit de dictatoriale periode. Immers, elke vogel zingt zoals het gebekt. Democratie, raadplegen, consulteren en delibereren is niet iets van onze president, vooral niet op deze leeftijd. Het kost allemaal teveel energie. Aan politiek Suriname is wel meegegeven dat niet te lichtvaardig wordt omgegaan met de politieke fratsen van deze president en zijn adviseurs. Suriname is geen links georiënteerd land en er moet veel water door de Surinaamse rivieren stromen voordat wij sympathie betuigen aan de Syrische regering in de huidige omstandigheden. Er is iets goed mis met onze buitenlandse politiek. Het komt dichter bij huis wanneer deze regering moeizaam geopende deuren voor zich zal dichttrappen en weer zal keren richting u en ik voor meer centen. Als we niet oppassen gaan we ons lelijk bezeren.

 

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /DBS

08-02-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics