Nickerie.Net, donderdag 09 februari 2012


IDOS - Huisvesting, criminaliteit en levensonderhoud grootste problemen

Woningnood is het grootste probleem waarmee de samenleving te kampen heeft. Criminaliteit volgt woningnood op de hielen. Daarna komen de prijzen van levensonderhoud. Dit blijkt een peiling die IDOS in januari heeft gehouden onder 1000 personen deze maand. De directeur van dit instituut, John Krishnadath, heeft deze cijfers ter beschikking gesteld.

00ee52261529b204a48e5d3a413528b7.jpgUit de IDOS-peiling is een selectie gemaakt van de belangrijkste problemen die de regering moet aanpakken.

Uit de peiling blijkt ook dat 90.3% van de ondervraagden na de eerste week van de maand al 'skeer' zijn. Zij zijn door hun salaris heen. Met kunst en vliegwerk, leningen en voorschotten komen ze de rest van de maand door. Het wordt steeds moeilijker om de touwtjes aan elkaar te knopen. De peiling heeft plaatsgevonden in Nickerie, Wanica, Commewijne en Paramaribo.

Maatregelen nodig Volgens de cijfers uit de IDOS-peiling blijkt dat de mensen kosten van levensonderhoud te hoog vinden. De prijzen moeten omlaag, terwijl de salarissen moeten worden aangepast. Binnen de overheid roeren veel bonden zich die lotsverbetering zoeken. Er wordt al gevraagd door de vakbeweging om lonen aan te passen.

Velen hadden verwacht dat de brandstofprijzen omlaag zouden gaan. Dit was een verkiezingsissue geweest van de Mega Combinatie. In januari vorig jaar zijn de brandstofprijzen juist omhoog geschoten. Het aandeel van de overheid is ook opgeschroefd, terwijl de government-take die er al was in SRD ook nog is gedollariseerd, waardoor die ook 20% omhoog ging. Hoewel woningnood en criminaliteit hoog schoren, is het niet uitkomen met het salaris het grootste probleem waarmee de samenleving dagelijks geconfronteerd wordt.

Huizenbouw In het Ontwikkelingsplan 2012-2016 speelt de regering in op diverse vraagstukken waarvoor de samenleving zich geplaatst ziet. Zo is aangekondigd dat er 18.000 huizen zullen worden gebouwd in vijf jaar tijd. Om de werkloosheid aan te pakken heeft de regering aangekondigd dat 5000 banen op jaarbasis gecreŽerd zullen worden.

Uit de peiling is ook de reflectie te zien over het onderwijs. Veel mensen zijn ontevreden over de kwaliteit van het onderwijs. De regering heeft drastische verbetering van het onderwijsresultaten aangekondigd. Diverse maatregelen worden genomen om aan het eind van dit schooljaar merkbare verbeteringen te zien.

 

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /NSS

08-02-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics