Nickerie.Net, donderdag 16 februari 2012


Piraterijgezinde mediadirecteuren censureren Sasur persconferentie

Paramaribo - Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) heeft de persstilte doorbroken, nadat Bouterse besluitloos bleek te zijn inzake oplossing van de bestaande problemen tussen Sarur en enkele mediaeigenarren.  Sasur pakt de draad weer op met betrekking tot het innen van royalties. Het staatshoofd vroeg op 6 februari om geduld van Sasur, mediaeigenaren en showorganisatoren, zodat hij een juist besluit kon nemen in de slepende ruzie tussen partijen. “Sasur gaat weer beginnen met het innen van royalties. Het bedrijf blijft inkomsten derven, terwijl het gebruik van zijn muziekrepertoire onverkort doorgaat”, vindt voorzitter Prim Ramlal. Alle evenementenorganisatoren en omroepbedrijven worden opnieuw opgeroepen om aan tafel te gaan. “Vanaf de oprichting valt op Sasur niets aan te merken.

Dialoog van voor- en tegenstanders met zowel volksvertegenwoordigers als de regering en consult van de internationale overkoepeling van auteursrechten organisaties, heeft dat aangetoond”, licht Siegried Gerling, secretaris van de auteursrechtenwaakhond toe. Sasur hield gisteren een persconferentie in Theater Unique, waarin uitleg is gegeven waarom de oproep van de president nu terzijde wordt gelegd. VRTS

De Vereniging van Radio en Televisie Stations (VTRS) heeft deze persconferentie echter geboycot, omdat wordt gewacht op het besluit van de president. De boycot blijkt uit correspondentie waarop dWT de hand heeft weten te leggen. Zo schrijft Radio One in deze correspondentie: “Sorry hoor ik wil Sasur niet op mijn zender. Uiteraard zal gesteld worden ‘maar er is nieuwsgaring en je kan die gemeenschap dat niet onthouden’. Maar laat ze hun verhaal op een pamflet plaatsen en ronddelen. Zo bereikt het de gemeenschap ook.”

SVJ

Wilfred Leeuwin, voorzitter van de Vereniging van Journalisten, is niet te spreken over de actie van de VTRS. “Al drie mensen (journalisten...red.) hebben bij mij geklaagd over het feit dat zij hun materiaal niet mochten gebruiken. Dat is je reinste zelfcensuur. Mediadirecteuren mogen niet bemoeien met de inhoud van het nieuws. Hoe kunnen zij dan een mediabedrijf runnen? Ze moeten nu wel onthouden dat als er eens iets speelt zoals recent nog, toen de regering een deel van hen niet uitnodigde voor een persconferentie, ze niet moeten klagen. Want dan hebben ze geen poot om op te staan”, zegt de SVJ-voorzitter ontdaan.

Wachten

DNA-lid Carl Breeveld is het ook niet helemaal eens met de actie van mediahuizen om de Sasur-persconferentie geen zendtijd te bieden. “Geheel objectief gezien is dit nieuws en dat moet verslagen worden. Los van de persoonlijke sentimenten”, vindt hij. Hoewel de volksvertegenwoordiger er niet van op de hoogte is of er met de president gecommuniceerd is, vraagt hij zich af wat de motieven achter de recente acties van Sasur zijn. “Vooral nu het vraagstuk bij Bouterse ligt, had het veel meer gewicht gehad indien Sasur in samenspraak met hem tot een beslissing was gekomen”. Volgens hem moet er daarbij rekening gehouden worden met alle actoren. Ondertussen is het wachten op de uiteindelijke beslissing van Bouterse, om deze slepende kwestie af te ronden.-. Bouters heeft echter de beloofde snelle oplossing niet kunnen brengen, in tegenstelling tot wat hij eerder had beloofd binnen een week met oplossing te komen.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /dWT / FOS Netwerk

16-02-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics