Nickerie.Net, woensdag 29 februari 2012


Familie: Politie kon dodelijke aanrijding Apoera voorkomen

Familieleden van August Biswane, die door een aanrijding om het leven kwam zaterdag in Apoera, vinden dat de politie laks is geweest. De verdachte had eerder op de dag bijna iemand omver gereden, maar de politie heeft niet opgetreden. Dit zegt Ivan King, zwager van Biswane. De familie is ook niet te spreken over de houding van de broeder van de plaatselijke polikliniek.

8efaf07556169b3f5f8ecf59dff6b4af.jpgDe polikliniek van Apoera

King zegt aan Starnieuws dat er een sportdag te Apoera werd gehouden zaterdag. De verdachte heeft daar een paar personen bijna omver gereden. Hij mocht nooit verder gereden hebben, omdat er daar twee politieagenten op een ATV zaten. Hij vindt dat de politie meteen moest hebben opgetreden, maar die heeft niets gedaan. Tientallen mensen zijn hier getuige van. Nog geen twee uren later gebeurde het ongeluk met het noodlottige gevolg. De veroorzaker van de aanrijding onderhoudt de route Apoera-Paramaribo en is in dienst is van een ondernemer.

Intrieste gang van zaken

Na ongeveer twintig minuten kon Lilian Biswane-King zaterdag op de poli van Apoera worden geholpen. “Toen de politie daar arriveerde, kwam de broeder niet uit de poli. Hij vond dat zijn werk binnen de poli is. Ook was er geen brancard te bespeuren. "Mijn zus lag badend in bloed en kermde van de pijn”, vertelt King. Daarnaast moest King alle bescheiden van zijn zus meenemen naar de poli. Ze is per vliegtuig zondag overgevlogen naar het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo. Volgens King gaat het nu iets beter met haar en ze kan zich nog alles herinneren.

Een half uur na de aanrijding, lag het ontzielde lichaam van Biswane nog onder dat busje, een Toyota Hi-Ace. Daarna werd het afgevoerd naar de poli en afgedekt met een laken. Het lichaam lag de hele avond in de plaatselijke poli. Zondagmorgen werd de familie gebeld om het lijk op te halen. King vindt het erg dat het ontzielde lichaam thuis in een bak met ijs is geborgen.

Plaatselijk onderzoek

De districtscommissaris van ressort Kabalebo Lorita Lingaard, zegt dat zij niet ter plekke was, maar voor werkzaamheden in Paramaribo vertoefde. Kapitein Jeffery Armaketo deelt mee dat het dorpsbestuur zal opdraaien voor de onkosten die gemaakt zullen worden, wanneer het lijk na obductie teruggebracht moet worden naar Apoera. Het lichaam wordt door de politie afgevoerd naar Nickerie, waar de lijkschouwing zal plaatsvinden.

Gewestelijk politiecommandant van Nickerie, Stanley Benschop heeft manschappen gestuurd naar Apoera. De verdachte is in verzekering gesteld, hangende het onderzoek. Er zal ter plekke een reconstructie plaatsvinden. Uit het voorlopige onderzoek is gebleken dat Biswane van achteren is aangereden toen hij vermoedelijk uitweek voor een gat in de weg. Benschop zegt dat alles eerst door zijn manschappen nagetrokken moet worden, alvorens er officieel iets gemeld kan worden. In het voorlopige rapport staat dat de dader dronken was.

Wanita Ramnath

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /NSS

29-02-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics