Nickerie.Net, zondag 04 maart 2012


SPBA wil lage inputkosten voor rijstsector

Nickerie - De Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) wil dat de overheid werkt aan lage inputkosten voor de rijstsector. Een hoge padieprijs is niet de oplossing. Indien de gemaakte kosten minder zullen zijn, is er meer profijt uit deze sector te halen. Dit zegt voorzitter Harrinanan Oemraw, voorzitter van de SPBA aan Starnieuws.

2b6755922b81e4f71500d69b1b89092a.jpgHarrinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie.

Een grote nekslag voor de landbouwers is de hoge brandstofprijs, zegt Oemraw. Hij merkt op dat de hoge prijs voor de government take omlaag moet. Ook de prijzen van kunstmest en chemicaliŽn zijn aan de hoge kant, waardoor het kostenplaatje voor het produceren van padie erg hoog wordt. Hiervoor heeft SPBA afgelopen vrijdag een brief gericht aan minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw, Veeteelt en Visserij.

Achteruitgang

Oemraw benadrukt dat de rijstsector vreselijk achteruitgaat. Volgens hem was het afgelopen seizoen 28500 hectare ingezaaid. Dit seizoen is dit aantal gedaald naar ongeveer 19000 hectare. ďIndien de overheid geen aandacht aan de sector zal besteden, zal het komende seizoen slechts 10000 hectare ingezaaid worden. Dit houdt in dat alleen de lokale markt voorzien zal kunnen worden. Dan zal er rijst geÔmporteerd wordenĒ, voorspelt Oemraw.

De opkoopprijs voor dit seizoen bedraagt nu SRD 73 per baal natte padie. De oogstperiode is al begonnen. Vooral de kleine landbouwers zijn nu aan het oogsten. Ruim 250 hectare is afgeoogst. De officiŽle oogst zal tegen 10 maart aanvangen, omdat dan de meeste landbouwers al zover zijn. In Guyana wordt er een opkoopprijs van SRD 85 gehanteerd. Oemraw vindt het erg dat landbouwers van beide landen zich evenveel inzetten en ongeveer dezelfde kosten maken, maar dat het buurland een veel betere prijs hanteert. Hij hoopt dat regering de rijstsector van verder verval zal besparen.

Wanita Ramnath

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /NSS

29-02-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics