Nickerie.Net, maandag 05 maart 2012


Adhin en Santokhi wijzen op diepere betekenis Phagwa

Bij het inluiden van het Phagwafeest vandaag in Mata Gauri stonden diverse sprekers stil bij de diepere betekenis hiervan. De voorzitter van de Culturele Unie Suriname (CUS), Ashwin Adhin, wees op de transitie die plaatsvindt bij dit feest. Hoewel Suriname geen winter heeft, symboliseren de verschillende kleuren poeder, de natuur die in de lente ontwaakt. VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi zei dat dit feest een transitie inhoudt. De negatieve zaken moeten worden verbrand op de brandstapel tijdens de Holika-verbranding. De positieve zaken moeten meegenomen worden. Het gaat om de overwinning van het goede op de kwade.

dfb14125683e029b39b7c668bf841333.jpgDe Holi Cautál Milan in Mata Gauri. (Foto: René Gompers)

De Organisatie Hindoe Media, de Indiase ambassade, de CUS hielden een 'Holi Cautál Milan' in Mata Gauri, waaraan ook een expositie en een beurs gekoppeld was. Diverse cautál-groepen traden op. De voorzitter van OHM, Bhagwan Gangaram Panday voerde aan dat het gaat om het behoud van het cultureel erfgoed. Cau (vier) tal (ritme), is een zang waarbij het ritme van langzaam naar snel overgaat met lofzang aan onder andere God Rama en verwijzingen naar de Ramayana. Jaarlijks zijn er landelijk steeds minder cautál groepen te bespeuren, daarom is het behoud van de cultuur die uit India meegenomen is, belangrijk.

Respect opbrengen Adhin en Santokhi bleven stilstaan bij de verering van moeder natuur tijdens Phagwa. Adhin riep op om meer respect op te brengen voor de natuur. Het milieu moet worden schoongehouden. Hij wees op de verantwoordelijkheid van eenieder om het milieu schoon te houden, want de aarde is de woonplaats van ons allen.

Santokhi benadrukte dat Phagwa door haast eenieder wordt gevierd in Suriname. Hij merkte op dat dit gekoesterd moet worden, maar de boodschap van het feest niet moet worden vergeten. Hij haalde aan dat er veel negativiteit is in de gemeenschap. Misdaad wordt verdedigd met cijfers, onveilige gevoelens worden hiermee vergoelijkt. Onrecht wordt goed gepraat. Hij merkte op dat door gezamenlijk in gebed te gaan het kwaad moet worden vernietigd en het positivisme moet gaan overheersen in het land. Woensdagavond worden op diverse plaatsen in het land de Holika verbrand, terwijl donderdag een nationale feestdag is.

 

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /NSS

05-03-2012

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2012. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics